Združenje novinarjev in publicistov
Odziv ZNP na razpravo v Programskem svetu RTVS natisni

V Združenju novinarjev in publicistov smo ogorčeni, ker Programski svet RTVS na včerajšnji seji ni razpravljal o dogajanju v MMC. Po našem trdnem prepričanju je razprava o pogojih dela na spletnem portalu nacionalne RTV več kot nujno potrebna, saj so se po objavi tako imenovanega dosjeja MMC odnosi med ustvarjalci tega portala poslabšali. Na eni od njegovih zabav je skušal novinar fizično obračunati z drugim novinarjem zgolj zaradi tega, ker se ne strinja z njegovim razmišljanjem in pisanjem. Opozarjamo, da se po objavi tako imenovanega dosjeja MMC njegovi domnevni pisci niso ogradili od zapisane sovražne vsebine, generalni direktor RTVS Marko Filli pa jih je zaščitil in nekatere med njimi celo nagradil z redno zaposlitvijo.

V združenju se zato sprašujemo, kdo bo zaščitil novinarje, med katerimi so tudi naši člani, pred linčem nestrpnih kolegov ter ali imajo v javnem zavodu vsi novinarji enake možnosti do dela in zaposlitve ne glede na njihov spol, raso, vero, narodnost, politično prepričanje ali katero drugo osebno okoliščino. Zato od ustanovitelja javnega zavoda, državnega zbora, pričakujemo, da bo zagotovil z ustavo zajamčene pravice vsem novinarskim sodelavcem RTVS in razpravo opravil na seji enega izmed svojih delovnih teles. Združenje še enkrat poudarja, da je RTVS javni zavod in kot tak v lasti vseh državljanov, ki so tudi plačniki RTV prispevka, in da si ga ne more lastiti zgolj ena politična oziroma interesna skupina novinarjev ali katera koli vodilna ekipa.

Združenje novinarjev in publicistov

Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 27. junija 2012

P. S. Izjava ZNP, v kateri smo pozvali PS RTVS, da opravi razpravo o MMC:

http://www.znp.si/arhiv/291-zagotovite-enakopravno-delo-vsem-novinarjem-javne-rtv

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.