ZNP protestira zaradi političnih napadov na novinarko Zlato Krašovec natisni

Državni zbor je v sredo na predlog vlade imenoval dva nadzornika v Slovenski tiskovni agenciji, Zlato Krašovec in Martina Mlakarja. V razpravi so poslanci opozicije nasprotovali imenovanju Krašovčeve, med drugim zato, ker je članica upravnega sveta Združenja novinarjev in publicistov. To je po interpretaciji SD in PS nezdružljivo z zakonom o STA, ki določa, da član nadzornega sveta ne more biti član ali zaposlen na organu, ki je pristojen za nadzor nad izvajanjem predpisov, ki urejajo medije. ZNP pri svojem zavzemanju za krepitev svobode izražanja, medijskega pluralizma in profesionalnosti slovenskega novinarstva seveda spremlja tudi predpise, ki se dotikajo novinarstva in medijev. Poudarjamo pa, da nikakor nismo »organ, pristojen za nadzor nad izvajanjem predpisov, ki urejajo medije«. Tega pooblastila nimamo, ni določeno v nobenem predpisu, ni nam ga podelila nobena politika. Smo del civilne družbe, imamo status registriranega društva, v katerega se prostovoljno povezujemo novinarji in drugi medijski ustvarjalci.

Zavajanje poslancev SD in PS o naravi našega združenja in problematiziranje članstva v njem kot ovire za imenovanje v nadzorni svet STA pomeni napad na ustavno pravico do svobode združevanja. Gre tudi za grobo kršenje ustavnega načela enakosti pred zakonom, ki med drugim določa, da so pred zakonom vsi enaki, ne glede na narodnost, raso, spol ... prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino. In nenazadnje so nekateri poslanci Zlati Krašovec odrekli tudi pravico do svobode izražanja, saj jih je zmotilo tudi, da je kolumnistka tednika Reporter. Pri tem dodajamo, da gre za dolgoletno ugledno novinarko različnih medijev, ki je zdaj sicer že upokojena. Izpad dela poslancev ni bil zgolj politikantski napad na Krašovčevo, temveč na celotno Združenje novinarjev in publicistov.

Ob problematiziranju njene kandidature za članico nadzornega sveta STA češ, da je 'vojščakinja' SDS (mimogrede Krašovčeva ni članica nobene politične stranke), v Združenju čutimo dolžnost, da spomnimo na dejanski politični obračun, ki se je v tej državni tiskovni agenciji zgodil pred tremi leti, ko je direktor Bojan Veselinovič po nekajmesečnem šikaniranju brutalno odpustil na smrt bolnega odgovornega urednika Boruta Meška. Ta je pozneje agencijo tožil, žal pa ni dočakal zunaj sodne poravnave, v kateri je STA njegovi družini izplačala odškodnino. Veselinoviča je na mesto direktorja imenovala Pahorjeva vlada, po novem zakonu o STA pa nadzorni svet. Ob tem sta bila ves čas tiho Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije.

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik