Združenje novinarjev in publicistov
ZNP protestira zaradi političnih napadov na novinarko Zlato Krašovec natisni

Državni zbor je v sredo na predlog vlade imenoval dva nadzornika v Slovenski tiskovni agenciji, Zlato Krašovec in Martina Mlakarja. V razpravi so poslanci opozicije nasprotovali imenovanju Krašovčeve, med drugim zato, ker je članica upravnega sveta Združenja novinarjev in publicistov. To je po interpretaciji SD in PS nezdružljivo z zakonom o STA, ki določa, da član nadzornega sveta ne more biti član ali zaposlen na organu, ki je pristojen za nadzor nad izvajanjem predpisov, ki urejajo medije. ZNP pri svojem zavzemanju za krepitev svobode izražanja, medijskega pluralizma in profesionalnosti slovenskega novinarstva seveda spremlja tudi predpise, ki se dotikajo novinarstva in medijev. Poudarjamo pa, da nikakor nismo »organ, pristojen za nadzor nad izvajanjem predpisov, ki urejajo medije«. Tega pooblastila nimamo, ni določeno v nobenem predpisu, ni nam ga podelila nobena politika. Smo del civilne družbe, imamo status registriranega društva, v katerega se prostovoljno povezujemo novinarji in drugi medijski ustvarjalci.

Zavajanje poslancev SD in PS o naravi našega združenja in problematiziranje članstva v njem kot ovire za imenovanje v nadzorni svet STA pomeni napad na ustavno pravico do svobode združevanja. Gre tudi za grobo kršenje ustavnega načela enakosti pred zakonom, ki med drugim določa, da so pred zakonom vsi enaki, ne glede na narodnost, raso, spol ... prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino. In nenazadnje so nekateri poslanci Zlati Krašovec odrekli tudi pravico do svobode izražanja, saj jih je zmotilo tudi, da je kolumnistka tednika Reporter. Pri tem dodajamo, da gre za dolgoletno ugledno novinarko različnih medijev, ki je zdaj sicer že upokojena. Izpad dela poslancev ni bil zgolj politikantski napad na Krašovčevo, temveč na celotno Združenje novinarjev in publicistov.

Ob problematiziranju njene kandidature za članico nadzornega sveta STA češ, da je 'vojščakinja' SDS (mimogrede Krašovčeva ni članica nobene politične stranke), v Združenju čutimo dolžnost, da spomnimo na dejanski politični obračun, ki se je v tej državni tiskovni agenciji zgodil pred tremi leti, ko je direktor Bojan Veselinovič po nekajmesečnem šikaniranju brutalno odpustil na smrt bolnega odgovornega urednika Boruta Meška. Ta je pozneje agencijo tožil, žal pa ni dočakal zunaj sodne poravnave, v kateri je STA njegovi družini izplačala odškodnino. Veselinoviča je na mesto direktorja imenovala Pahorjeva vlada, po novem zakonu o STA pa nadzorni svet. Ob tem sta bila ves čas tiho Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije.

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik

Ljubljana, 27. 9. 2012

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.