Razsodbe
Primer Kršinar natisni

Pritožba Gregorja Kosa v zvezi s člankom novinarja Igorja Kršinarja

Četrtega junija 2014 se je Gregor Kos, tedanji generalni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), pritožil na Novinarsko častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije v zvezi s člankom novinarja tednika Reporter Igorja Kršinarja z naslovom »Neverjetno: na šolskem ministrstvu se razgibavajo na stroške davkoplačevalcev«. Članek je bil objavljen na spletni strani tednika Reporter četrtega junija 2014. Z Novinarskega častnega razsodišča (NČR) so o pritožbi obvestili Kršinarja in ga prosili naj se nanjo odzove, toda ker je član Združenja novinarjev in publicistov in ne Društva novinarjev Slovenije, jim je pojasnil te okoliščine in poslal Kosovo pritožbo v obravnavo na Častno razsodišče ZNP.

Primer Pirkovič natisni

Primer pritožbe Javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana v zvezi z ravnanjem urednika Igorja Pirkoviča

Javni zavod Živalski vrt Ljubljana uredniku oddaje Tednik na RTV Slovenija Igorju Pirkoviču očita, da je z neobjavo odgovora na navedbe novinarke Saše Perpar v prispevku »Kaj se dogaja v živalskem vrtu?«, objavljenem v oddaji Tednik 2. 6. 2014, kršil naslednja pravila Častnega razsodišča ZNP:

- Član ZNP je zavezan resnicoljubnosti,
- Objave v medijih morajo biti natančne, poštene in celovite,
- Ko je razvidno, da je bila objavljena resna netočnost, je novinar, ki je netočnost objavil, dolžan opozoriti medij, ki mora čim prej odpraviti napako z objavo preverjenih dejstev.