Protest ZNP zoper pisni opomin pred odpovedjo zaposlitve Tinu Mamiću natisni

Združenje novinarjev in publicistov protestira zoper nedopusten pritisk

vodstva Primorskih novic na novinarja Tina Mamića, na njegovo novinarsko delo in njegovo z ustavo zagotovljeno svobodo govora in razmišljanja. Mamiću je bil namreč izročen pisni opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Direktor Leon Horvatič je Mamiću opomin izrekel zaradi kratkega intervjuja, ki ga je dal za tednik Demokracija, v njem pa je opisal pritiske, ki jih je kot urednik in novinar več let doživljal na Primorskih novicah. Povod za intervju je bila sicer zavrnitev njegovega prispevka v Primorskih novicah, v katerem je navajal besede direktorja svetovno znane družbe BIA Separations Aleša Štrancarja, ko je ob obisku ene izmed srednjih šol posredno kritiziral Milana Kučana.

Mediji, med katerimi so tudi Primorske novice, so del javnosti in morajo biti kot taki prav tako podvrženi njeni kritiki in nadzoru, četudi ta prihaja znotraj njih samih. Poskus utišanja tistih, ki opozarjajo na  njihove napake, je zato napad na javno besedo in poskus prikrivanja stvari. Takšen napad je toliko bolj nevaren, ker lahko vzpodbudi tudi druga vodstva medijev, da začno disciplinirati novinarje, ki razmišljajo s svojo glavo in ne pristajajo na cenzuro, enostranskost in drugo zniževanje novinarskih standardov. Združenje novinarjev in publicistov zato ob tem vse novinarje, ki so deležni podobnih pritiskov, tudi poziva, naj se jim ne uklonijo, urednike in vodstva medijskih hiš pa, naj ne omejujejo pluralnosti mnenj znotraj medijskih hiš.

Združenje bo o dogodku obvestilo tuje mednarodne novinarske organizacije.

Upravni svet ZNP