Združenje novinarjev in publicistov
Protest ZNP zoper pisni opomin pred odpovedjo zaposlitve Tinu Mamiću natisni

Združenje novinarjev in publicistov protestira zoper nedopusten pritisk

vodstva Primorskih novic na novinarja Tina Mamića, na njegovo novinarsko delo in njegovo z ustavo zagotovljeno svobodo govora in razmišljanja. Mamiću je bil namreč izročen pisni opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Direktor Leon Horvatič je Mamiću opomin izrekel zaradi kratkega intervjuja, ki ga je dal za tednik Demokracija, v njem pa je opisal pritiske, ki jih je kot urednik in novinar več let doživljal na Primorskih novicah. Povod za intervju je bila sicer zavrnitev njegovega prispevka v Primorskih novicah, v katerem je navajal besede direktorja svetovno znane družbe BIA Separations Aleša Štrancarja, ko je ob obisku ene izmed srednjih šol posredno kritiziral Milana Kučana.

Mediji, med katerimi so tudi Primorske novice, so del javnosti in morajo biti kot taki prav tako podvrženi njeni kritiki in nadzoru, četudi ta prihaja znotraj njih samih. Poskus utišanja tistih, ki opozarjajo na  njihove napake, je zato napad na javno besedo in poskus prikrivanja stvari. Takšen napad je toliko bolj nevaren, ker lahko vzpodbudi tudi druga vodstva medijev, da začno disciplinirati novinarje, ki razmišljajo s svojo glavo in ne pristajajo na cenzuro, enostranskost in drugo zniževanje novinarskih standardov. Združenje novinarjev in publicistov zato ob tem vse novinarje, ki so deležni podobnih pritiskov, tudi poziva, naj se jim ne uklonijo, urednike in vodstva medijskih hiš pa, naj ne omejujejo pluralnosti mnenj znotraj medijskih hiš.

Združenje bo o dogodku obvestilo tuje mednarodne novinarske organizacije.

Upravni svet ZNP

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.