ZNP opozarja na nesprejemljiv odnos do medijev na vrhovnem sodišču

Pri Združenju novinarjev in publicistov izražamo protest zoper ravnanje odgovornih na vrhovnem sodišču, ki so si privoščili incident v zvezi s fotografom tednika Reporter Primožem Lavretom. Ta je prišel v sredo ob 11. uri na vrhovno sodišče fotografirati dogodek »Otvoritev sodnega leta«, ki ga je v svojem napovedniku tudi Slovenka tiskovna agencija uvrstila med dogodke, s katerega bodo na voljo njihove fotografije. Kljub temu, da je bila otvoritev sodnega leta, na katerega so vabljeni vsi predsedniki sodišč po Sloveniji, v preteklih letih vedno javni dogodek, na katerega so bili vabljeni tudi najvišji predstavniki izvršilne in zakonodajne oblasti, je tokrat predstavnik za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča fotografa Reporterja in še fotografe nekaj drugih medijev napotil ven iz dvorane, češ da gre za interni dogodek.

Ko je fotograf Primož Lavre nato na hodniku skušal fotografirati prihajajoče premierja Mira Cerarja, predsednika državnega zbora Milana Brgleza, pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, je predstavnica za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča Romana Ciko Hočevar skočila pred njega, z dlanjo prekrila objektiv fotoaparata in začela klicati varnostnike.

ZNP protestira zoper takšno ravnanje uslužbencev vrhovnega sodišča, kjer skušajo očitno pred mediji in javnostjo prikriti obraze sodnic in sodnikov, ki naj bi sodili v imenu ljudstva, pa se ravno pred tem ljudstvom skrivajo. Pri tem na vrhu sodne veje oblasti slednjo zlorabljajo na način, da celo javne dogodke označujejo za interne, in to kljub temu, da so na njih prisotni najvišji predstavniki države.

Upravni odbor ZNP (11. 2. 2016)