Izjava ZNP v zvezi z incidentom na sobotnem shodu v podporo migrantom

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja incident, ki se je zgodil med sobotnim shodom v podporo nastanitvi migrantov v Samskem domu na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Med shodom je namreč novinar Nove24TV Jure Ferjan na kratko intervjuval enega izmed udeležencev shoda v podporo namestitvi migrantov. Med snemanjem je moški, ki je stal zraven intervjuvanega, slednjega vprašal: "Ali veš komu daješ intervju? Janševi televiziji." Nato pa je odrinil mikrofon novinarja in ga nagnal z besedami: "Mrš, mrš, da te ne vidim. Golazen fašistična."

V ZNP smo nad tovrstnim nasiljem zgroženi in ga ostro obsojamo. Vsakršno verbalno in fizično nasilje nad novinarji, ki le opravljajo svoje delo, je nesprejemljivo, saj posega tako v osebno integriteto novinarja kot v ustavno zagotovljeno pravico javnosti do obveščenosti. Dejanje je toliko bolj nedopustno zato, ker so se udeleženci shoda predstavljali kot branilci strpnosti in domnevni borci proti sovražnemu govoru, nato pa so nestrpnost in sovražni govor širili sami. Od organizatorjev shoda Protirasistična fronta brez meja, ki je vabila na shod, pričakujemo, da se bodo od takšnega ravnanja distancirali, v prihodnje pa poskrbeli, da do takšnih izgredov na shodih, ki jih pripravljajo, ne bo prihajalo.

Upravni odbor ZNP (29. 2. 2016)

Napad si je mogoče ogledati tukaj