Zagotovite enakopravno delo vsem novinarjem javne RTV

Združenje novinarjev in publicistov skrbijo izjave nekaterih novinarjev na MMC RTVS o novinarskih kolegih, ki kažejo na sovražni govor in spletkarski obračun z nekdanjim odgovornim urednikom Urošem Urbanijo in njegovim namestnikom Alešom Žužkom, v katerega je bilo vpleteno celo vodstvo javnega zavoda na čelu z generalnim direktorjem Markom Fillijem.

Zato pozivamo, da Programski svet RTVS opravi razpravo o dogajanju na MMC ter zagotovi enakopravno in nediskriminatorno delo vsem novinarjem na javnem zavodu. Združenje poudarja, da je RTVS javni zavod in kot tak v lasti vseh državljanov, zlasti plačnikov RTV prispevka in da si ga ne more lastiti zgolj ena politična oziroma interesna skupina novinarjev.

Ob tem apeliramo tudi na varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik, da z vso skrbjo in resnostjo obravnava dogajanje na RTVS.

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 15. maja 2012

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.