Združenje novinarjev in publicistov
Izjava o hujskaškem, sovražnem govoru Kaje Sajovic, sodelavke MMC RTV SLO in poziv k odstopu vodstva RTV

Združenje novinarjev in publicistov

Odbor združenja RTV SLO

Izjava o hujskaškem, sovražnem govoru Kaje Sajovic, sodelavke MMC RTV SLO in poziv k odstopu vodstva RTV

Revija Reporter je na svoji internetni strani pod naslovom ”Tajno dopisovanje novinarjev MMC: Žužkljad je potrebno odstraniti” objavila korespondenco oz. dopisovanje novinarjev in nekaterih urednikov Multimedijskega cnetra RTV SLO, ki se je pojavila na svetovnem spletu pod naslovom DOSJE MMC RTVSLO. To dopisovanje dokazuje, da je bila akcija tako imenovane ”potrebne statusne in statutarne reorganizacije” MMC-ja le krinka za to, da se vodstvo znebi odgovornega urendika Uroša Urbanije in da pri tem obračuna še s tistimi, ki naj bi sodili med njegov kader.

Prebiranje omenjenega dosjeja dokazuje, da so za politično likvidacijo primerna in uporabna vsa sredstva - laži, potikanja, manipulacije in podobne metode iz arzenala nedemokratičnih metod. V resnici, kot ugotavlja tudi spremni dopis k temu dosjeju, je to zgodba polna sovraštva in sovražnega govora! Novinarji Lan Dečman, Kaja Sajovic, Ana Svenšek, Aleksandra Kerin Kovač in Maja Kač so bili pripravljeni narediti vse, da se odstrani tiste, ki se z njimi in njihovimi nemoralnimi metodami niso strinjajo. Pri tem so imelu občutno podporo vodstva RTV SLO, določena ”opravila” pa je v soglasju z njim opravil takratni v.d. vodje MMC-ja Matej Žunkovič.

V uvodu k dosjeju med drugim piše, da dopisovanje med novinarji MMC-ja dokazuje, da ”tajno  sestankujejo z direktorjem radia Mihom Lamprehtom in si vseskozi dopisujejo z generalnim direktorjem Markom Fillijem. Njihov glavni motiv in motiv tako Lamprehta kot Fillija je bil, kako odstraniti moteči faktor na MMC-ju, to je odgovornega urednika Uroša Urbanijo, takoj za njim pa vse, ki so z Urbanijo korektno sodelovali. Poleg Urbanije je treba odstraniti tudi njegovega namestnika Aleša Žužka. Četico novinarjev, ki jih je v svojem mandatu pripeljal Urbanija, pa zaničljivo imenujejo žužkljad.

Kot se je izrazil Slavko Jerič, dijak škofijske gimnazije in na tajnem sestanku izbrani predsednik aktiva novinarjev MMC-ja, je žužkljad v celoti potrebno odstraniti z MMC-ja. Da jih ne bo nikoli več in da jih nikoli več ne bo videl. In to je osnovni način  razmišljanja zgoraj omenjenih novinarjev in še nekaterih drugih: »Javni medij RTV je naš in samo mi imamo pravico objavljati vsebine, ki so v skladu z našimi pogledi.« In kakšni so ti pogledi?  Kot je javno večkrat povedala Kaja Sajovic, je deklerirana »ultra levičarka«, vse drugače misleče pa je potrebno zmetati v jame.

Generalni direktor Marko Filli je poskušal vse, da bi se znebil odgovornega urednika. Kot je razvidno iz dopisov, je na MMC-ju celo spodbujal upore zoper odgovornega urednika in jih prosil, naj pošiljajo pobude za njegovo razrešitev.”

Nestrpnost, sovražnost do drugače mislečih pa je kulminirala z zapisom oz. izjavo novinarke MMC-ja Kaje Sajovic, da bi bilo treba vse te njene kolege ”postreli pa v jame z njimi.” Pri tej izjavi Kaje Sajovic ne gre zgolj za sicer kaznivi sovražni govor, ampak gre za grožnjo in za obujanje in spodbujanje grozljive metode izvensodnih pobojev spomladi leta 1945. Sajovičeva zdaj s to izjavo tako rekoč rehabilitira eno najbolj zavržnih in žalostnih dejanj v slovenski zgodovini, kar je sramotno in vsega obsojanja vredno.

Menimo, da vse to ne bi smelo ostati brez ustreznega odziva in ustreznega sankcioniranja. V Odboru ZNP RTV menimo, da takšnim, kot je Kaja Sajovic in njeni kolegi, ki so z režiranim komplotom uspeli, da je vodstvo RTV razrešilo Uroša Urbanijo - da takšnim v ustanovi kot je RTV, če želi ohraniti minimum standardov in poštenja, ni mesta. Poleg tega pozivamo tudi vodstvo RTV, da zaradi očitne vpletenosti v to zgodbo in zaradi hujskanja in spodbujanja posameznikov iz MMC razmisli o svojem odstopu.

Za Odbor ZNP RTV SLO

Predsednik Vinko Vasle

Ljubljana, 4. maja 2012

Dosje MMC RTVSLO, kjer so objavljene sporne izjave novinarjev MMC, si lahko preberete tukaj:

http://mmcrtv.wordpress.com/

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.