Protest zaradi cenzure v Primorskih novicah

V Združenju novinarjev in publicistov protestiramo zaradi cenzure, ki se je nedavno zgodila na uredništvu dnevnika Primorske novice. V prvi vrsti gre za kršenje novinarske avtonomije, saj so uredniki zahtevali, naj novinar v kratki vesti razloži citat dr. Aleša Štrancarja, ki kritizira Milana Kučana.

Naj opozorimo, da je bil novinar Tino Mamić že odgovorni urednik Primorskih novic, ki je bil razrešen zaradi političnega pritiska lokalnih veljakov. V zadnjih letih se je moral zaradi svojih člankov, ki niso bili po godu posameznim urednikom, večkrat zagovarjati. Vodstvo ga je tudi proti njegovi volji dvakrat prestavilo na drugo delovno mesto.

To ni prvi pritisk na novinarje v zadnjih letih na Primorskih novicah, kar posebej skrbi.

Svoboda mišljenja in javnega izražanja je ustavna svoboščina, ki bi morala biti svetinja - tudi na Primorskih novicah.

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik

Ljubljana, 30. maja 2012

Novica o cenzuri na Primorskih novicah

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.