Združenje novinarjev in publicistov
ZNP proti zapiranju sej programskega sveta RTVS natisni

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pred jutrišnjo tematsko konferenco Programskega sveta RTV Slovenija na temo javnosti sej in varstva osebnih podatkov opozarjamo, da varovanje osebnih podatkov ne more biti izgovor za to, da se izbira novega generalnega direktorja RTV Slovenija izvede zna za javnost zaprti seji programskega sveta. Občutljive osebne podatke je namreč mogoče brez težav prekriti, kar je tudi sicer običajna praksa, ki se jo poslužuje Informacijski pooblaščenec RS, ko javni interes narekuje razkritje dokumentov, ki vsebujejo tudi občutljive osebne podatke.

Vsako zapiranje sej pred javnostjo bi spominjajo na čase, ko so nedemokratični oblastniki svoje seje zapirali pred ljudstvom, hkrati pa zbuja sume koruptivnosti delovanja. Programski svetniki so predstavniki gledalcev in poslušalcev, zato bi morali delovati javno in pregledno. Še več, vse seje programskega sveta RTV Slovenija bi morali prenašati neposredno na enem od programov javne televizije. Le tako bi lahko gledalci in poslušalci celovito spremljali, kako njihovi predstavniki uresničujejo njihove interese na javni RTV, za katero plačujejo obvezni rtv-prispevek. Združenje novinarjev in publicistov zato poziva programske svetnike, naj se zavzemajo za odprtost in javnost svojih sej ter naj se zaprtih sej ne udeležujejo. Generalni direktor RTVS je javna funkcija, zato mora tudi njegova izbira potekati na za javnost odprti seji.

Upravni odbor ZNP (26. 3. 2017)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.