Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o odpuščanjih novinarjev natisni

Zadnja odpuščanja na Delu, ko sta bila odpuščena Peter Jančič in Sonja Merljak Zdovc, v ne tako dolgem obdobju pa tudi na drugih medijih, kažejo, da ima Slovenija težave z lastništvom medijev. Namesto, da bi medije kupovali lastniki, ki se spoznajo na medijski trg in želijo dodatno razvijati medijske vsebine, medije očitno prevzemajo lastniki, ki jim je omenjeno postranska stvar. Njihova pričakovanja so raje usmerjena v to, da skušajo preko medijev doseči druge cilje, jih finančno izčrpavati in iz njih kovati zgolj dobiček.

Takšna politika kadrovsko slabi medije, posledično pa zmanjšuje njihovo kakovost in iz novinarjev dela povsem podrejene delavce. Lastniki medijev odpuščajo uveljavljene in izkušene novinarje, ki so zanje predragi, namesto njih pa najemajo samostojne novinarje (slednje po naših podatkih velja tudi za odpuščanja na Delu). Ob tem pogosto prihaja do kršenja delovne zakonodaje, saj novinarje odpuščajo iz navidezno poslovnih razlogov, istočasno pa nazaj preko obvoda zaposlujejo nove novinarje, kar je v nasprotju z zakonodajo. Mediji novinarje odpuščajo postopoma, da jim ni treba pripravljati programov odpuščanj presežnih delavcev. Zakon o delovnih razmerjih namreč od delodajalca zahteva, da v primeru večjih odpuščanj pripravi program razreševanja presežnih delavcev.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zato lastnike medijev poziva, naj pri poslovanju spoštuje delovno zakonodajo, pravice novinarjev in naj delajo v korist medijske svobode.

Res je sicer, da so zdajšnje stanje v največjih medijih delno krivi tudi sami novinarji, ki so v preteklih letih množično prodajali svoje lastniške deleže v medijih, vendar pa slednje ne opravičuje spornih ravnanj zdajšnjih lastnikov.

 

Upravni odbor ZNP (7. 2. 2017)

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.