Združenje novinarjev in publicistov
ZNP obsoja napad na Petro Janša natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja napad na novinarko Demokracije Petro Janša, ki se je zgodil včeraj na shodu Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem RS. Do incidenta je prišlo, ko je želela novinarka nasprotnike shoda fotografirati in jo je eden izmed njih prijel za roko in poškodoval.

Novinarka je bila že v preteklosti s strani skupinice aktivistov, ki se zbirajo na drugi strani ceste in moti zborovanje Odbora 2014, deležna opolzkih in zmerljivk. Fizični kontakt, ki je bil hkrati tudi akt nasilja, pa dokazuje, da so v Sloveniji novinarji, zlasti tisti iz alternativnih medijev, lahko tudi življenjsko ogroženi.

Začudeni smo nad ravnanjem policije, saj so dogodek opazovali štirje policisti, ki pa niso posredovali, pač pa so novinarko popisali in ji celo hoteli preprečiti opravljanje novinarskega dela. Ni prvič, da so organi pregona pri napadu na novinarja reagirali prepozno ali pa sploh niso reagirali. Po vsem pravilih bi morali takoj posredovati pri nasilnih dejanjih, namesto tega pa so hoteli novinarko pod pretvezo, da dela prekršek, odgnati. Po trditvah nekaterih očividcev naj bi policisti in člani manjše skupine, v kateri je bil tudi napadalec, ob začetku shoda pomenkovali kot stari prijatelji. Takšna reakcija policije slovenski državi, kjer smo po ustavi vsi enakopravni, zagotovo ni v čast, prav nasprotno. Od policije zato pričakujemo, da bo raziskala, ali so policisti v tem primeru odreagirali pravilno in o izsledkih obvestila javnost.

Včerajšnji verbalni in fizični napad na novinarko Demokracije je vreden vse obsodbe. Do napadov na novinarje, ki delajo v interesu javnosti, v interesu demokracije in vladavine prava, moramo biti zelo občutljivi. Takim napadom se moramo z jasno in odločno besedo, z jasno obsodbo zoperstaviti. Pričakujemo, da se bodo na to odzvale tudi pristojne inštitucije na čelu z varuhinjo človekovih pravic.

Naj tudi spomnimo, da številne prijavljene grožnje s smrtjo novinarjem nikoli niso bile raziskane, kaj šele da bi bil zaradi njih kdo procesiran. S tem se v praksi ustvarjajo razmere, ko bomo vsi drugače misleči stalno izpostavljeni nevarnosti nasilja s političnim motivom. Si res želimo tega v 21. stoletju?

Upravni odbor ZNP, 12. maj 2017

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.