Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o noveli Kazenskega zakonika natisni

Združenje novinarjev in publicistov pozdravlja sprejete spremembe kazenskega zakonika, po katerih državno tožilstvo ne bo več moglo kazensko preganjati novinarjev na predlog užaljenih funkcionarjev. Po novem bodo lahko novinarje kazensko preganjali le še z zasebno tožbo, tako kot to velja za druge državljane. Takšno rešitev je ZNP predlagalo že pet let, zato smo veseli, da nam je po dveh neuspešnih predlogih ministrstvo za pravosodje končno prisluhnilo, državni zbor pa tudi sprejel takšne spremembe.

ZNP se tudi zdi sprejemljiva sprememba KZ, ki novinarje razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov v primeru, ko javni interes prevlada  nad javnim interesom po ohranitvi tajnosti podatkih. Po dosedanjem zakonu smo bili namreč kazensko odgovorni v primeru objave vsakega tajnega podatka, tudi če je bila ta objava v javnem interesu in ni ogrožala varnosti države ali njenih državljanov.

Pozdravljamo pa tudi spremembo glede pregona groženj, saj bodo te po novem zakonu pregonljive na predlog oškodovanca, ne le več na zasebno tožbo. Novinarji tako kot tudi drugi državljani nimajo možnosti, da bi sami odkrivali storilca kaznivega dejanja, ampak to lahko na njihovo pobudo opravijo le pristojni državni organi.

Po drugi strani pa ZNP obžaluje, da ministrstvo in državni zbor nista prisluhnila našemu predlogu, po katerem bi se objava zasebnih sporočil javnih oseb v medijih kazensko preganjala na zasebno tožbo domnevnih oškodovancev, ne pa da to počnejo državni organi na predlog teh oseb. Tako bomo še vedno lahko v tujih medijih gledali in brali, kaj si tamkajšnje javne osebnosti dopisujejo ali ogledujejo po spletu v javnem prostoru, medtem ko opravljajo javne funkcije, naši politiki pa bodo zaščiteni kot kočevski medvedje. Zato bo to vrzel verjetno moralo rešiti Evropsko sodišče za človekove pravice.

Glede novega predloga zakona o medijih pa ZNP ugotavlja, da se ministrica za kulturo norčuje iz svobode medijev, saj s kirurško natančnostjo predpisuje ne le, koliko naj bo na radiu slovenske glasbe, ampak celo koliko mora biti ta glasba stara in koliko morajo biti stari njeni izvajalci. Takega posega v politiko glasbenih urednikov še nismo doživeli.

Po drugi strani pa ministrstvo še naprej dopušča monopolni položaj sedanjih medijev, zlasti pa oglaševalski monopol ene od komercialnih televizij, zaradi katerega propadajo vsi preostali mediji. Glede odločb o kazenski odgovornosti urednika medija za sovražni govor spletnih komentatorjev pa opozarjamo na to, da mora biti odgovorni urednik o tem sovražnem govoru obveščen, preden lahko zoper njegovo (ne)aktivnost steče kakršni koli inšpekcijski postopek.

Upravni odbor ZNP

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.