Združenje novinarjev in publicistov
Mnenje ZNP o noveli medijskega zakona natisni

Novela zakona o medijih, ki jo je pripravilo ministrstvo za kulturo in je trenutno v javni obravnavi, je po mnenju Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) nedomišljena in pretirano kaznovalna, premalo natančna, v nekaterih ozirih pa tudi pomeni potencialno grožnjo svobodi govora in medijski pluralnosti.

Pretirano kaznovalna je novela v določbah, ki določajo denarne sankcije (na primer za kršitve glasbenih kvot). Ne gre namreč samo za pretvorbo iz slovenskih tolarjev iz veljavnega zakona v evre, ampak za drastično in nesorazmerno povečanje. Izrazito pretirana je tudi sankcija, ki omogoča zaplembo opreme medija. Te določbe (denarne kazni in zaplemba) ne omogočajo oblasti zgolj kaznovanje medijev, ampak tudi njihovo uničenje.

Res je sovražni govor posebej na spletu velik problem, ki ga je treba urediti, vendar razumno. Premalo natančna je novela v delu, ki govori o regulaciji sovražnega govora oziroma o odstranjevanju spletnih komentarjev s sovražnim govorom. Določba o "najkrajšem možnem času", v katerem mora spletni medij odstraniti komentar s sovražnim govorom, je namreč nejasna in pušča prevelik prostor samovoljnim interpretacijam in posegom katerekoli oblasti proti neposlušnim in preveč kritičnim (spletnim) medijem. Zato bi bilo treba bolj natančneje zapisati, v kolikšnem času mora biti komentar odstranjen. Pri tem bi bilo treba tudi zapisati, da ta čas začne teči od takrat, ko je urednik obveščen o sovražnem govoru.

Še zlasti, ker v Sloveniji glede tega, kaj je sovražni govor, vladajo več kot očitna dvojna merila. Pri regulaciji sovražnega govora je torej potrebna čim večja natančnost in jasnost novele, da bi ne bile določbe o regulaciji sovražnega govora zgolj pretveza za dušenje svobode govora in kritične misli.

ZNP se ne strinja z zaostrovanjem določb glede popravka. Črtati bi bilo treba tudi neživljenjsko določbo, da je treba popravek objaviti na enakem mestu, na katerem je bil objavljen sporen zapis. Dovolj je, če se določi, da mora biti popravek objavljen na enakovrednem mestu.

V noveli medijskega zakona pa ZNP pogreša tudi določbe, ki bi preprečile oglaševalski monopol največje komercialne televizije in nelojalno konkurenco na tem področju.


Upravni odbor ZNP (21. 6. 2015)

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.