Protest ob obsodbi Boštjana M. Turka natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro protestira zoper pogojno obsodbo svojega člana, publicista in univerzitetnega profesorja dr. Boštjana M. Turka, zaradi domnevne razžalitve zgodovinarja dr. Jožeta Pirjevca, ki naj bi jo l. 2011 zagrešil s svojim zapisom v reviji Reporter. Obsodba je nesprejemljiva, saj je dr. Turk v svoji inkriminirani kolumni zgolj zapisal vrednotno sodbo o določenih Pirjevčevih ravnanjih. Šlo je torej za legitimno kritiko javne osebnosti, kar dr. Pirjevec nedvomno je, saj je pred leti celo nastopil kot kandidat ene od političnih strank na državnozborskih volitvah.

Ta obsodba pomeni grob napad za ustavno zagotovljeno svobodo izražanja. Razumemo jo kot poskus uvajanja zloglasnega 'verbalnega delikta', kakšen je obstajal v jugoslovanskih časih in na podlagi katerega se je preganjalo kritike komunističnega režima. V ZNP upamo, da bo višjestopenjsko sodišče premoglo dovolj razsodnosti in predvsem demokratičnega čuta, da bo to razsodbo odpravilo.

Upravni odbor ZNP (4. 9. 2014)