Združenje novinarjev in publicistov
Protest ob obsodbi Boštjana M. Turka natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro protestira zoper pogojno obsodbo svojega člana, publicista in univerzitetnega profesorja dr. Boštjana M. Turka, zaradi domnevne razžalitve zgodovinarja dr. Jožeta Pirjevca, ki naj bi jo l. 2011 zagrešil s svojim zapisom v reviji Reporter. Obsodba je nesprejemljiva, saj je dr. Turk v svoji inkriminirani kolumni zgolj zapisal vrednotno sodbo o določenih Pirjevčevih ravnanjih. Šlo je torej za legitimno kritiko javne osebnosti, kar dr. Pirjevec nedvomno je, saj je pred leti celo nastopil kot kandidat ene od političnih strank na državnozborskih volitvah.

Ta obsodba pomeni grob napad za ustavno zagotovljeno svobodo izražanja. Razumemo jo kot poskus uvajanja zloglasnega 'verbalnega delikta', kakšen je obstajal v jugoslovanskih časih in na podlagi katerega se je preganjalo kritike komunističnega režima. V ZNP upamo, da bo višjestopenjsko sodišče premoglo dovolj razsodnosti in predvsem demokratičnega čuta, da bo to razsodbo odpravilo.


Upravni odbor ZNP (4. 9. 2014)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.