Odprto pismo predsedniku Evropske komisije natisni

Združenje novinarjev in publicistov protestira zaradi kandidature Alenke Bratušek za komisarko Evropske komisije

Odprto pismo predsedniku Evropske komisije g. Jeanu-Claudu Junckerju

Spoštovani gospod Juncker!

Združenje novinarjev in publicistov iz Slovenije je ogorčeno zaradi kandidature predsednice slovenske vlade gospe Alenke Bratušek za komisarko Evropske komisije, zato Vas pozivamo, da je ne imenujete na ta položaj.

Gospa Alenka Bratušek je predlagala kazenski pregon zoper fotoreporterja Janija Božiča zaradi fotografiranja prejete čestitke na njenem mobilnem telefonu v času, ko je bila v parlamentu potrjena za predsednico Vlade Republike Slovenije. Božič je nato posnetek objavil na svojem portalu Podlupo.net z ugotovitvijo, da je predsednici vlade znani slovenski gospodarstvenik čestital že dvajset minut pred izvolitvijo. Zatem je fotoreporterja na predlog izvoljene predsednice vlade zaslišala policija, državno tožilstvo pa je zoper njega vložilo obtožbo zaradi storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil. Sodni postopek zoper fotoreporterja poteka na okrajnem sodišču v Ljubljani, že pred tem pa se je moral fotoreporter Božič zaradi gospodarske krize in političnih pritiskov na medije v Sloveniji preseliti v Veliko Britanijo, kjer si je poiskal novo službo.

Združenje novinarjev in publicistov je že ob vložitvi kazenske ovadbe protestiralo in opozorilo na ogrožanje svobode tiska v Sloveniji, zato smo predsednico vlade pozvali, naj umakne predlog za pregon. Ob tem smo predložili članke iz italijanskih in britanskih časopisov, v katerih so novinarji prav tako objavili posnetke pisem, ki so si jih italijanski politiki pošiljali v parlamentu, oziroma dokumentacije, ki jo je britanska ministrica v rokah nosila po ulici. Prepričani smo, da fotoreporterja Janija Božiča zaradi posnetka in objave čestitke, ki jo je dobila predsednica vlade, ne bi preganjali nikjer drugje v EU. Kljub temu Alenka Bratušek vztraja pri kazenskem pregonu. Nesprejemljivo je, da bi takšna oseba postala komisarka Evropske komisije in hkrati v svoji domači državi zgolj zaradi fotografije čestitke kazensko preganjala fotoreporterja, ki mora na sodne obravnave celo pripotovati iz druge države članice Evropske unije, v kateri si je moral poiskati delo. Zato Vas, spoštovani g. predsednik Evropske komisije, pozivamo, da za komisarko Evropske komisije ne izberete osebe, ki kazensko preganja novinarje ter ni privržena vrednotam evropske demokracije, med katere sodi tudi svoboda tiska oziroma svoboda javnega izražanja.

S spoštovanjem

predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić