Združenje novinarjev in publicistov
ZNP za primerno socialno varnost in primerne honorarje novinarjev natisni

Združenje novinarjev in publicistov lastnike medijev poziva, naj kljub finančni krizi novinarjem zagotovijo primerno socialno varnost in primerno plačilo. Slednje še posebej velja za mlade novinarje in novinarje, ki si zaradi starosti težje najdejo drugo primerno zaposlitev.

V zadnjih letih smo namreč vse bolj priča praksi, ko mediji novinarjev ne želijo zaposliti in jih silijo, da postanejo samostojni podjetniki. Ti pa nato praviloma brez pogodb, zanje opravljajo isto delo, kot so ga pred tem. Pri tem se jim honorar ne zviša ali pa se zviša le toliko, da lahko novinarji plačujejo le minimalne socialne prispevke, kar pomeni, da mediji praktično celotno breme, ki bi jim ga prinesla zaposlitev novinarja, prenesejo na slednjega. Ta pa mora poleg prispevkov za socialno varnost plačati še davek od honorarja, vodenje knjigovodstva, stroške prevoza na in z dela in podobno. Povečini gre za mlade novinarje, ki so tako na slabšem od njihovih nekoliko starejših kolegov.

Pogosta je tudi praksa, ko novinar (s pogodbo, pogosto pa tudi brez nje) več let dela pri mediju, ta pa ga kljub temu ne želi zaposliti, čeprav bi ga po zakonu moral, saj ima takšno delo vse znake redne zaposlitve.

Še dodatno je položaj novinarjev, ki delajo preko avtorskih pogodb, zaostrilo dejstvo, da je vlada z novim letom enormno obdavčila avtorske honorarje, medijske hiše pa so zvišan davek enostavno prenesle na novinarja, ki mu tako izplačujejo nižji honorar. Takšno ravnanje je nesprejemljivo, saj mora to breme nositi medijska hiša oziroma delodajalec. Medijske hiše tudi pozivamo, da kljub povišanim dajatvam za honorarje, novinarjem zagotovijo primerno plačilo. Pri tem je denimo primerno plačilo za novinarja, ki dela v elektronskih ali tiskanih medijih, vsaj 0,01 evra neto za računalniški znak.

Tam kjer so novinarji zaradi ukinitve medija ostali brez zaposlitve, pa medije pozivamo, naj jim z različnimi programi, ki so na voljo in jih zahteva tudi zakonodaja, pomagajo, da bodo čim prej našli drugo zaposlitev.

ZNP bo glede na to, da se položaj novinarjev vse bolj zaostruje, v prihodnje zbiral podatke o tem, katere medijske hiše kršijo dobro prakso pri zagotavljanju socialne varnosti in primernih honorarjev za novinarje.

Upravni odbor ZNP (21. 5. 2014)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.