Združenje novinarjev in publicistov
Protest Združena novinarjev in publicistov v primeru globe reviji Demokracija natisni

V Združenju novinarjev in publicistov smo ogorčeni ob novici, da je kranjsko okrajno sodišče v odgovoru za zahtevo po varstvu zakonitosti odločbe urada informacijskega pooblaščenca proti tedniku Demokracija v celoti potrdilo odločbo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, s katero je tednik Demokracija zaradi objave dopisovanja sodnika Franca Dobrovnika ter novinarja Mladine Igorja Mekino septembra 2011 v Demokraciji oglobila za 11.600 evrov, novinarko Petro Janša ter urednika Metoda Berleca pa za 1.660 evrov.

Menimo, da gre že pri sami odločbi o prekršku za poskus finančnega pritiska na tednik, ki poroča drugače kot velika večina slovenskih medijev, in je tudi sicer pod pritiski na oglaševalce. A tu se odpirajo še dodatna vprašanja.

Prvič: Odmerjena globa je namreč višja, kot so izrečene stranske denarne kazni obsojenim gradbenim baronom Hildi Tovšak, Ivanu Zidarju in Dušanu Černigoju. Zidar in Črnigoj sta bila obsojena na plačilo enajst tisoč, Tovšakova pa na deset tisoč evrov kazni.

Drugič: Globa je bila izrečena zaradi dejstva, da sta bila v članku objavljena elektronska naslova tako sodnika kot novinarja Mladine brez privoljenja obeh – čeprav gre za javni osebi, njuna elektronska naslova pa sta tudi javno dostopna.

Tretjič: Gre za postopek, ki ga je sprva vodil državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Klemen Mišič, ki je uredništvu Demokracije poslal poziv za pisno pojasnilo o tem, zakaj sta bila v tedniku objavljena elektronska naslova sodnika in novinarja. Po pojasnilu je bil postopek ustavljen, kasneje pa obnovljen, očitno tudi na podlagi članka o politično pristranskem delovanju informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar. Motiv za znova sprožen postopek torej ni v spoštovanju zakonov, pač pa maščevanje.

Četrtič: Podobne podatke kot tednik Demokracija je objavila tudi Mladina, vendar je informacijska pooblaščenka ni oglobila – torej gre v tem primeru za dvojna merila ter delovanje v nasprotju z Ustavo RS oz. načelom enakosti pred zakonom.

Glede na dejstvo, da je bil tednik Demokracija že vse od svojega začetka izhajanja soočen s podobnimi pritiski (prvič že leta 1996, ko je nadzornik Jože Bogataj prepovedal objavljanje seznama sodelavcev Službe državne varnosti), smo lahko upravičeno ogorčeni ne samo nad ravnanjem informacijske pooblaščenke, ki se ji izteka mandat, pač pa tudi nad ravnanjem sodstva, ki takšnim dejanjem daje pravno-formalno legitimnost in potrjuje znano tezo, da imamo v Sloveniji očitno dve pravni državi – eno za »naše« in drugo za »nenaše«.

Upravni odbor ZNP

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.