Politika se vpleta tudi v Kocijančičeve nagrade natisni

Že drugi kulturni praznik je mimo, pa še vedno čakamo na odločitev lokalnih oblasti, da se opredelijo do političnega posega v podelitev Kocjančičeve nagrade. Namreč, komisija za najvišje priznanje s področja kulture Slovenske Istre, je že leta 2012 odločila, da se nagrada podeli pesniku Bertu Pribcu in publicistu Milanu Gregoriču. A ponovno se je zataknilo pri občinskih svetih, ki so svojo formalno pravico, da potrdijo odločitev komisije, zlorabili in preprečili podelitev nagrade. Ponovno, že drugič, se je to zgodilo, ko je komisija za nagrado izbrala istrskega kulturnika Milana Gregoriča.

V nekem smislu se v Kopru, Izoli in Piranu že leta dogaja nekaj podobnega, čemur smo bili priča zadnje tedne, ko je vladajoča politika s pomočjo medijev skušala preprečiti, da bi nagrado Prešernovega sklada prejel Jože Možina.

Gregorič je lokalnim oblastem očitno napoti zaradi sodelovanja v slovenski pomladi in dvajsetletnega opozarjanja na stranpoti slovenske tranzicije. Nekaterim politikom italijanske manjšine pa ni po volji, ker je razkrival italijanske diplomatske in politične pritiske, da bi destabilizirali Istro v osamosvojenih Sloveniji in na Hrvaškem.

ZNP protestira zaradi vmešavanja politike v prostor kulture, ki resno ogroža sam obstoj nagrade Alojza Kocjančiča. Posebej, ker hočejo nekateri občinski svetniki nagrado kar ukiniti.

Upravni odbor ZNP (12. 2. 2014)