Protest zoper cenzuro na Planet TV natisni

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) protestiramo zoper cenzorski poseg, ki se je zgodil dne 30.3. na Planet TV, ko je vodstvo tega medija v zadnjem hipu umaknilo s sporeda dokumentarno oddajo Maske demokracije. To se je zgodilo potem, ko se je predstavnik večinskega lastnika te medijske hiše, tj. grške korporacije Antenna Group, sestal s predsednico vlade Alenko Bratušek, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi umik omenjene oddaje zahteval direktor te korporacije za jugovzhodno Evropo.

Na ta način lahko upravičeno sklepamo, da se je prepoved predvajanje Maske demokracije oddaje zgodila na podlagi pritiska s strani slovenske vlade. Oddaja namreč na kritičen način prikazuje slovensko tranzicijo ter vlogo trenutnih oblasti v njej. Nadaljuje se torej nesprejemljiva praksa poskusov utišanja kritičnih glasov v slovenskem medijskem prostoru povsod tam, kjer ima vladajoča politika na voljo bodisi neposredne bodisi posredne vzvode za izvajanje cenzure.

Kot kaže, so temu pritisku podlegli tudi lastniki in vodstvo Planet TV. Že pred omenjeno prepovedjo je prišlo do posegov v uredniško zasedbo, saj je bil odpuščen eden izmed urednikov Uroš Urbanija, napovedujejo pa se še nove kadrovske čistke. Takšno početje, ki je očitno politično motivirano, predstavlja grobo kršitev evropskih standardov zagotavljanja medijske svobode. Zato lastnike in vodstvo Planet TV odločno pozivamo, da nemudoma preneha s kadrovskimi čistkami in cenzorskimi posegi v uredniško politiko tega medija.

Del slovenske javnosti je prihod novega televizijskega medija sprejel zelo naklonjeno, kot dobrodošlo dopolnilo nepluralnemu slovenskemu medijskemu prostoru. Z ravnanji kot je slednje, pa Planet TV izgublja kredibilnost ter s tem tudi gledalce. Oboje pa vodi v propad tega medija.

Upravni odbor ZNP