Združenje novinarjev in publicistov
Poziv vladi naj preneha s pritiski na novinarje natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) vlado Alenke Bratušek in njene koalicijske partnerice poziva, naj prenehajo s pritiski na novinarje in posegi v uredniške politike posameznih medijev. Takšna ravnanja namreč siromašijo slovenski medijski prostor, ga delajo še bolj enoumnega in posegajo v z ustavo zagotovljeno medijsko svobodo.

V ponedeljek je namreč spletni portal Planet Siol začel objavljati kolumno lobista, nekdanjega poslanca LDS in po navedbah nekaterih medijev svetovalca v predvolilnem štabu PS Mileta Šetinca. Ob tem je odgovorni urednik portala Uroš Urbas pod kolumno zapisal pojasnilo in navedel, da so Šetinca med gostujoča peresa povabili, ker je uredništvo od krogov blizu vladi deležno ponavljajočih se očitkov, da ne razumejo prizadevanj, naporov in dosežkov zdajšnje vlade.

Slednje pomeni, da skuša vlada preko svojih ljudi vplivati na uredniško politiko portala in si zagotoviti, da bo portal pisal tako, kot sama meni, da bi moral. Slednje pa pomeni nedopustno prakso, ki si je ne bi smela dovoliti nobena vlada. Mediji namreč obstajajo za to, da vlado in njene institucije nadzirajo, ne pa da jo poskušajo razumeti in o njej pisati tako, kot sama meni, da bi morali.

Dejanje vlade je še toliko bolj nedopustno zato, ker vlada pri tem očitno izkorišča svoj vpliv, ki ga ima v lastništvu podjetja, v okviru katerega deluje portal. Portal namreč deluje v okviru podjetja TSmedia, ki je v večinski lasti Telekoma Slovenije, ta pa je v večinski lasti države.

Poleg tega ne gre za prvi primer, ko je vlada Alenke Bratušek pritiskala na medije. Tako je bila letos ukinjena oddaja Pogledi Slovenije na TV Slovenija, in to neposredno potem, ko so v oddaji razkrili, da je pri prodaji Mercatorja sodelovala tudi Bratuškova. Prav tako letos sta se morala od pisanja pri časniku Finance posloviti dva novinarja, ki sta kritično pisala o zamrznjenem predsedniku PS Zoranu Jankoviću, Stanislav Kovač in Jaka Elikan. Tudi na Planet Siolu so bile po zamenjavi vlade izvedene določene kadrovske zamenjave med uredniki.

ZNP vlado zato poziva, naj preneha s posrednimi in neposrednimi pritiski na medije. O dozdajšnjem dogajanju pa bo obvestila mednarodne institucije, ki se ukvarjajo s svobodo medijev v posameznih državah.

 

Upravni odbor ZNP (17. 12. 2013)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.