Izjava ZNP o primeru novinarke Damjane Žist natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z začudenjem opazuje medijski vihar v zvezi z novinarskim poročanjem o domnevnih nečednih poslih ministra Romana Jakiča in primera novinarke Damjane Žist. Vse to je namreč že večkrat videna zgodba: ko novinar dregne v pomembne politično koruptivne zadeve, povezane s strici iz ozadja, se pravosodni sistem spravi z vsemi silami na novinarja. Nerazumljivo je, da mediji doslej skorajda niso opazili tovrstnih početij, ko so bili tarča novinarji Reporterja.

Ne le politiki, tudi mnogi novinarji imajo v naši državi dvojna merila. Mnogi člani ZNP so stalno ne le pod pritiskom politike, ampak tudi nekaterih medijev. Ko je eden od članov ZNP pred leti dobil pismo, v katerem so mu grozili s smrtjo, policija zadeve še obravnavati ni hotela, ker naj ne bi bilo resno.

V taki državi zato ZNP še toliko bolj poziva oblasti in pravosodje, da spoštujejo ustavno zajamčeno svobodo govora in pravice novinarjev, ko v javnem interesu ščitijo svoje vire.

Upravni odbor ZNP