Izjava ZNP ob svetovnem dnevu svobode medijev natisni

MEDIJI NE SMEJO BITI ORODJE POLITIKOV

Svoboda izražanja je eden od temeljev vsake demokracije. Hkrati pa so ravno mediji glavno orožje vseh totalitarizmov. Tudi povojni jugoslovanski režim je imel medije za svojo podaljšano roko. Slovenija je leta 1990 dobila prvi demokratično izvoljeni parlament in tako začela živeti v politični demokraciji. Po 23 letih pa lahko ugotovimo, da slovenski mediji temu razvoju niso sledili. Še vedno nimamo niti enega splošno-informativnega dnevnika, ki spremlja politično dogajanje, v katerem ne bi prevladovala lev(osredinsk)a politična orientiranost. To je v evropskem merilu izjema oziroma anomalija.

V slovenskem medijskem prostoru je zaskrbljujoče, da nekateri novinarji še vedno opravljajo svojo delo kot so to počeli nekoč "družbenopolitični delavci". Njihovo ustvarjanje ne služi interesom javnosti, ampak le določene politične opcije. Žalostno je, da vladajočim politikom velikokrat sploh ni treba posredovati ali vplivati na medijsko poročanje, saj to samoiniciativno opravijo že nekateri uredniki sami. ZNP je že večkrat opozorilo na cenzuro, ki pa je le vrh ledene gore: pod vodo se skriva ledena gmota samocenzure in mobinga. Če se kdo od novinarjev javno oglasi, pa se mu lahko zgodi še večji pritisk. Lani spomladi smo opozorili na cenzuro, ko je bil zaradi citata strokovnjaka o MiIanu Kučanu članek umaknjen kot "nerazumljiv". Novinar se je najprej pritožil vodstvu medijske hiše, a brez uspeha. Ko je na to opozoril na svojem blogu, pa je dobil od direktorja takoj pisno opozorilo pred odpovedjo. Odpoved je letos dobil tudi novinar, ki je razkril največ nečednosti ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Pomenljivo je, da so mediji poročali tudi, kako je novinarju sorodnik dveh politikov sedanje vladajoče koalicije grozil s pištolo.  Hkrati so mnenjski voditelji po televiziji zahtevali prepoved izhajanja nekaterih političnih tednikov, v parlamentu pa novinarko žalili zaradi članstva v ZNP.

ZNP že leta z zaskrbljenostjo spremlja kadrovsko politiko v slovenskih medijih in v mnogih primerih upravičeno dvomi, da so razlogi za spremembe strokovni. Nedavno smo opozorili na zamenjavo odgovornega urednika Planeta Siol, čeprav je ravno takrat portal dosegal daleč največjo obiskanost. Tega bi se vsak skrben lastnik veselil. Lastnik portala, podjetje Telekom, ki je v državni lasti, pa je ravnal nasprotno. Na nacionalni RTVS, ki bi morala še bolj paziti na uravnoteženo poročanje o politiki, se je zgodilo podobno. Z reorganizacijo spletnega portala MMC so odstavili urednika, čeprav je priljubljenost portala naraščala. Ob tem je v javnost prišlo tudi dopisovanje nekaterih novinarjev RTVS, ki so zagovarjali, da je treba njihove drugače misleče kolege "metati v jame".  Razmere v informativnem programu RTVS, ki bi morala glede na neodvisen vir financiranja razvijati najvišjo raven pluralnosti, se v zadnjih mesecih drastično slabšajo. Ob nekritičnem spremljanju vstajniškega gibanja in medijski podporo le-tega bode v oči, da tudi RTVS namerno širi laži in manipulira z izjavami - vedno le v korist ene politične opcije. Zadnja primera sta manipulacija z izjavo nekdanjega premiera o levem fašizmu in izjavo avstrijske sodnice v zadevi Patria, ki je bila potvorjena.

Zaskrbljujoče je zlasti dejstvo, da zamenjave novinarjev in urednikov, ki so svoje delo opravljali na način, da je bil slovenski medijski prostor bolj pluralen, sovpadajo z medijsko pripravo na  zamenjavo oblasti, do katere je marca tudi prišlo. Sovpadajo tudi s pritiski na medije, ki jih je nova oblast že pri svojem formiranju nonšalantno izvajala. Spomnimo na kazensko ovadbo zoper revijo Reporter s strani obrambnega ministra Romana Jakiča ali odvzem akreditacije fotoreporterju Janiju Božiču, ki ga zaradi fotografiranja v parlamentu kazensko preganja premierka Alenka Bratušek. ZNP zato pozorno spremlja nastale razmere in vlado RS ter podjetja, ki imajo v lasti medije, poziva, naj se ne ravnajo po svojih trenutnih političnih potrebah. Naj dopustijo, da se slovenski medijski prostor razvija v smer široke pluralne  ponudbe, saj je to eden od garantov, da bomo v Sloveniji znali ločiti zrna od plev in naposled izplavali iz krize. Opozarjamo, da tudi pod vlado Alenke Bratušek velja 39. člen slovenske ustave: "Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja."

Ob svetovnemu dnevu svobode medijev leta 2013

Tino Mamić, predsednik