Kdo vse pritiska na novinarje? natisni

Ljubljana - Med komisijo za informativne programe javnega zavoda RTV Slovenija in avtorji oddaje Studio ob 17, ki so nedavno gostili tudi predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgla, poteka zanimiva razprava o pravilih ravnanja v novinarstvu, obvezah novinarjev do javnosti in dilemah, kdo ta pravila in obveze sme presojati. Komisija je ocenila, da novinarji niso pravočasno in primerno obvestili javnosti o razlogih, kako in zakaj je besedo v oddaji dobil poslanec Vajgl, ekipa urednikov in novinarjev pa vztraja, da jim tega ni bilo treba storiti, ko so poslancu dali besedo  in da je ugotovitev komisije, da niso ravnali pravilno, mogoče razumeti kot pritisk na novinarje. Razprave o strokovnih vprašanjih so koristne za novinarje, urednike, upravljavce medijev in javnost.

Objavljamo stališče komisije in ugovor novinarjev, ki je bil poslan vsem članom komisije.

Stališče komisije za informativne programe RTV Slovenija

Komisija za informativne programe je na 19. seji, dne 9.3,.2009, z novinarji in uredniki opravila razpravo o poteku oddaje Studio ob 17, ki je bila 24 februarja, ko sta hrvaški politolog Davor Gjenero in predstojnik katedre za mednarodno pravo na mariborski pravni fakulteti Silvo Devetak analizirala srečanje Boruta Pahorja in Iva Sanaderja. Med pogovorom je besedo v oddaji dobil predsednik odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl.  Genero je zahteval pojasnilo, ali so Vajgla povabili k razpravi ali pa se je sam povabil in protestno zapustil oddajo,  ko je dobil pojasnilo, da je Vajgl sam poklical. Urednica in voditelj sta pred komisijo vztrajala, da so ravnali pravilno, opozorila sta, da je bilo odločitev, da Vajglu dovolijo nastop med oddajo  soglasna in večkrat ocenila, da so bili poslušalci in gostje v oddaji  primerno informirani o okoliščinah in razlogih za to odločitev.

Komisija ocenjuje, da praksa, ko bi politiki, predstavniki različnih institucij ali skupin med potekom posameznih oddaj (ki formalno niso kontaktne) klicali v studio in praviloma dobili možnost predstaviti svoj pogled, ni običajna in množično izvedljiva. Možnosti, da se uredniška ekipa odloči, da takšno Razširitev razprave vendarle dopusti, pa načeloma ni mogoče odrekati in sodi k svobodi tiska. Komisija opozarja, da morajo novinarji in uredniki, če se za izjemno ravnanje odločijo, imeti za to tehtne razloge in javnost o tem obvestiti, kar se v omenjenem primeru ni zgodilo na ustrezen način (pravočasno) vse do protesta enega od povabljenih gostov v studiu. Javnosti bi morali predstaviti, da je med oddajo poklical politik sam (ali njegov predstavnik) in njegove razloge, zakaj je želel predstaviti še svoje mnenje: šele po tem bi lahko dobil besedo.

Dejstvo, da novinarska ekipa javnosti ni pravočasno sama predstavila pomembnih okoliščin, pri poslušalcih lahko ustvaril občutek, da so pristranski, oziroma, da je njihova profesionalna integriteta okrnjena, čemur se morajo novinarji in uredniki izogibati. Kodeks javnega zavoda izrecno določa, da mora novinar poskusiti pridobiti predstavnike vseh vpletenih strani ali nazorov in poslušalcem, če mu to ne uspe, to sporočiti na preprost in neposreden način. Če so  avtorji oddaje že pri nastajanju ocenjevali, da jim ni uspelo pridobiti dovolj udeležencev, bi o tem morali obvestiti javnost, česar niso storili in sklicevanja, da jim v oddajo ni uspelo pridobiti predstavnikov izvršne oblasti, jih ne odvezuje pojasnilne dolžnosti javnosti, ko so kasneje mimo načrtov vključili predstavnika zakonodajne veje oblasti.

Komisija ocenjuje, da je primer pomemben za vse podobne oddaje in položaje v prihodnje in verjame, da ne bo postal precedenčni primer za te vrste prakse. Ravnanje uredniških ekip, z upoštevanjem te izkušnje, je  mogoče izboljšati, kar bo koristilo tako ugledu novinarjev in urednikov kot javnega zavoda.

Stališče je bilo po dogovoru na seji v ponedeljek 9.3. 2009, da bo predsednik oblikoval pisni predlog, ki ga bodo člani lahko dopolnjevali, sprejeto dan kasneje po korespondenčni poti s soglasjem vseh članov komisije.

Predsednik komisije:                                                                                                        Peter Jančič

Ugovor avtorjev oddaje

Spoštovani!

Ugotavljamo, da predlog sklepa  ne odraža razprave na izredni seji komisije programskega sveta RTV Slovenija za informativne programe. Na seji je bilo večkrat poudarjeno profesionalno delo ekipe, še posebej avtorja oddaje, pa tudi to, da je dobil poslušalec vse informacije, ki jih je potreboval, da si ustvari sliko o okoliščinah, v katerih je oddaja nastajala. V oddaji je bilo vse to pojasnjeno, nemogoče pa je ekipam predpisovati  pravila tovrstnega pojasnjevanja, saj je to treba prilagoditi specifiki živega radijskega programa.

O tem, da se predsednika parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko vključi v oddajo,   je po klicu njegove predstavnice odločala ekipa, ki je (ker tega v etru ni mogel storiti nihče drug) predstavila okoliščine, v katerih se je odločila za ta vklop v oddajo. Na izredni seji komisije smo to večkrat pojasnili. Poleg tega smo v razpravi podrobno razložili, da so okoliščine tiste, ki so naredile ta primer, zato ni nobene možnosti, da postane precedenčen. Glede na vsebinski potek oddaje, pojasnjevanje okoliščin in na podlagi razprave na izredni seji komisije zavračamo namigovanja, da bi oddaja lahko ustvarjala pri poslušalcu občutek pristranskosti ali da bi bila s to oddajo okrnjena uredniška in novinarska integriteta.

V predlogu sklepa komisije je naveden tudi člen iz Poklicnih pravil in načel novinarske etike na RTV Slovenija,  " ki določa, da mora novinar poskusiti pridobiti predstavnike vseh vpletenih strani ali nazorov in poslušalcem, če mu to ne uspe,  to sporočiti na preprost in neposreden način " . V oddaji je bilo vse to poslušalcem povedano. Pri tem pa bi bilo treba dodati vsaj še 1.4 člen tega pravilnika, ki govori o tem, da so novinarji na RTV Slovenija pri svojem delu neodvisni in avtonomni, pa tudi 2.2 člen, ki določa, da RTV Slovenija zagotavlja najširši možen obseg izražanja stališč in mnenj, kar je bil tudi eden izmed tehtnih razlogov, da se je ekipa odločila vključiti v oddajo tudi mnenje predsednika parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko.

Novinarska in uredniška avtonomija se na radiu nenehno kaže in dokazuje tudi v tovrstnih hitrih odločitvah v najrazličnejših okoliščinah, v katerih program nastaja.

Vsebino predloga sklepa Komisije za informativne programe zaradi opisanega in že pojasnjenega lahko razumemo tudi kot pritisk na novinarje in urednike RTV Slovenija.

Matjaž Trošt , Ina Petric, Tatjana Pirc

V Ljubljani, 11. 3. 2009