Združenje novinarjev in publicistov
Odgovor ZNP na zmerjaško izjavo Liberalne akademije natisni

Bo svobode tiska in govora res več, če nam zapečatite usta, ker ne mislimo enako?

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) zavračamo zmerjaški slog razprave, ki ga v odzivu na stališča Združenja uporablja Liberalna akademija (LA) in jih pozivamo, da - če skušajo sodelovati v resni razpravi - kljub predvolilnemu času, uporabljajo razumne strokovne argumente.

5. september 2008

V ZNP vztrajamo, da je praksa novinarjev, ki bi v trdilni obliki nekoga obtožili storitve hudega kaznivega dejanja in za to ne bi bili pripravljeni navesti nobenega dokaza, nenavadna za resen medij. Razumljivo je tudi razočaranje slovenske javnosti, ki pričakuje, da bo medij dokazal svoje trditve. To stališče ne pomeni, da trdimo, da so trditve novinarja pravilne ali nepravilne, o tem namreč sploh ni mogoče presojati, dokler zanje ne predstavi nobenih dokazov. Zatrjevanje, da se bo to nekoč pokazalo v sodnem postopku, pa kaže, da bi novinar moral najmanj uporabiti pogojnik zaradi načela presumpcije nedolžnosti, ki je v civiliziranih družbah del pravice obtoženih, da se imajo pravico tudi braniti, neodvisni sodniki pa soditi. Domnevamo, da to načelo poznajo tudi na Finskem. Na te pravice smo zaradi ne tako davnih zgodovinskih okoliščin v Sloveniji, ki so med drugim povezane tudi s premierom Janezom Janšo, morda res nekoliko bolj občutljivi. Bil je pač eden zadnjih - povsem po krivem - obsojenih političnih zapornikov v Vzhodni Evropi.

Predstavnike Liberalne akademije torej sprašujemo, ali se zavzemajo za črtanje 21. člena kodeksa novinarjev Slovenije (presumpcija nedolžnosti), ki določa obveznosti slovenskih novinarjev pri ravnanju, o katerem razpravljamo?

V Združenju vztrajamo pri oceni, da je novinarjev izbor oseb v Sloveniji, ki s pričevanji oblikujejo zgodbo o tukajšnjem dogajanju, nenavaden in ni mogoče izključiti možnosti, da njegov profesionalni trud na tem področju ni bil v skladu z najvišjimi standardi, s katerimi se hvali medij, ki ga zastopa. Po otročjih napakah pri tako preprostih stvareh, kot je pomen imen ulic v in lastnikov stavb v Ljubljani, si zaupanja gledalcev ni pridobil.

Možnost pristranosti pri zbiranju informacij kaže tudi prvotno prikrivanje informacije, da je zbiranje informacij v Sloveniji - po izjavah sodelujočih v oddaji - vodil Blaž Zgaga.

V ZNP ocenjujemo, da svoboda finske javne televizije in slovenskih novinarjev nikakor ni ogrožena in tudi široka javna razprava z zelo različnimi mnenji to dokazuje. Demagoško natolcevanje, da naj se naše združenju po besedah predsednika Liberalne akademije dr. Darka Štrajna „preimenuje v Združenje Janševih novinarjev in publicistov", pa je namenjeno predvsem domačemu političnemu cilju: onemogočiti resno javno razpravo, ki so jo novinarske organizacije in novinarji o delu novinarjev in medijev dolžne omogočati in spodbujati.

Bo svobode tiska in govora res več, če nam zapečatite usta, ker ne mislimo enako kot vi?

Predsednik ZNP

Peter Jančič

 

V nadaljevanju obljavljamo Sporočilo Izvršnega odbora Liberalne akademije: 

O neverjetni hipotezi Janše, da so finski novinarji v resnici v volčjo kožo preoblečeni slovenski

Kaj imata skupnega lanska novembrska izredna seja državnega zbora z glasovanjem o zaupnici vladi in ravnokar napovedana o aferi Patria? Le eno točko: glasovanje o nezaupnici ravnanja novinarjev. Slabo leto nazaj je predsednika vlade razjezila novinarska peticija, ki je nevarno pljusknila v svetovno areno. V njej je bila zapisana resnica in svarilo o nesramnem podrejanju slovenskih medijev; vsaj nekateri so se kasneje obranili političnih krempljev. G. Janša je z grobimi udarci proti novinarjem in za lase privlečenimi satanizacijami posameznikov in vseh podpisnikov peticije sicer preživel očitek, a ga je zdaj doletel nov v obliki oddaje na finski televiziji, ki mu očita jemanje podkupnine.

Kako je reagiral g. Janša? V Liberalni akademiji smo prepričani, da si je predsednik vlade znova privoščil grob poseg v novinarsko delo posameznikov. Da obtožuje in toži finsko televizijo in finskega novinarja, je eno, da pa ob tem nedopustno šikanira in napada slovenske novinarje, ki so menda finskega spremljali, pa je neresna špekulacija za domače potrebe, ki želi odvrniti pozornost od vsebine oddaje in tuji televiziji pripisati bodisi politično pristranske namene ali neprofesionalnost. Nenadoma so za trditve v finskem raziskovalnem dokumentarcu krivi vsi drugi, od Blaža Zgage do Milana Kučana, od opozicije do Patriine konkurence, le finski novinar ne. Fantastične razlage, ki jih širijo Janševi krogi in njemu zvesti plačljivi in brezplačni bilteni, temeljijo na premisi, da je finska javna televizija tako rekoč podkupljena in da nima svojih lastnih meril za presojo in uredniške avtonomije. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da poskuša ta vlada s političnimi pritiski na finsko doseči nevtralizacijo učinkov in pri tem tvega diplomatski škandal.

Predsednik vlade je znova razgalil vso bedo razumevanja in ravnanja z mediji, še zlasti vloge javne televizije, ki jo po očitno, po zgledu RTV Slovenija, dojema kot svojo lastnino. Za nazaj in za mednarodno javnost se je znova razkrilo, da Janša ne trpi avtonomije medijev, celo tuje, finske ne - na vsak način bi rad po politični poti utišal še tuje novinarje. Podpisniki peticije so imeli prav takrat, ko so razgrnili prav tako resnico, danes imajo še bolj. In če finski uredniki in novinarska združenja stojijo za svojimi novinarji, pa težko rečemo, da se to dogaja tudi v Sloveniji. Da so se brutalnim insinuacijam, ki žalijo tako domače kot finske novinarje in govorijo o nekakšnem komplotu, pridružila cehovska novinarska združenja, kakršno želi biti Združenje novinarjev in publicistov in ki bi morala njihovo svobodo braniti, je povsem nedopustno dejstvo. Zaradi tako očitne zaščitniške vloge mu predlagamo, da odvrže svojo masko in se preimenuje v Združenje Janševih novinarjev in publicistov. 

Za Liberalno akademijo

Dr. Darko Štrajn

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.