Združenje novinarjev in publicistov
Kje so meje javne RTV? natisni

Predstavniki Združenja novinarjev in publicistov so v programskem svetu RTV postavili vprašanje, ali je prav, da so v času pred volitvami voditelji oddaj na javni RTV nastopali na zborovanjih SD in SDS ali jih moderirali.

Združenje je izreklo pohvalo novinarjem in urednikom informativnega programa TV Slovenija za profesionalno ravnanje v predvolilnem času, ne velja pa takšna ocena za druge programe, razlog za to je tudi vključitev posameznikov v predvolilne prireditve, ki so potekale v letu pred volitvami in očitni primeri kršenja načel, ki so bila določena za ravnanje v predvolilnem času, ko je pri predstavljanju posameznikov nujno upoštevati vlogo, ki jo imajo kot kandidati ali sicer aktivni udeleženci kampanj.

V združenju pričakujemo, da bo vodstvo javnega zavoda pojasnilo, da je nastopanje za stranke (pa naj bo plačano ali iz prepričanja) skregano s etičnimi normami, ki zavezujejo ustvarjalce programom javne televizije. Pričakujemo pa tudi, da bodo pojasnili, zakaj niso že ukrepali, da bi to preprečili in kaj bodo storili, da bodo standardi ravnanja v predvolilnem času poslej veljali za celotni javni zavod.

V Združenju smo začudeni, ker se je Radiu Slovenija – kot še številnim medijem – zgodilo, da so povsem napačno predstavljali vsebino pomislekov o izvedbi volitev, ko so poročali in govorili o zahtevah po ponovnem preštevanju glasovnic, česar nihče ni zahteval. Spora o tem, da so volilni organi pravilno preštevali, ni bilo. Preprosto preverjanje bi pokazalo, da gre za zahteve po ponovitvi glasovanj na nekaterih voliščih, zaradi napak pri postopku izvedbe glasovanja. Od javnega medija pričakujemo, da bo znal preveriti informacije in dejstva in da ne bo ponavljal napak polrumenih komercialnih medijev in da se bo, če se napaka njegovim novinarjem in voditeljem zgodi, tudi opravičil poslušalcem. (p.j.)

Ljubljana, 06.10.2008


 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.