Kje so meje javne RTV? natisni

Predstavniki Združenja novinarjev in publicistov so v programskem svetu RTV postavili vprašanje, ali je prav, da so v času pred volitvami voditelji oddaj na javni RTV nastopali na zborovanjih SD in SDS ali jih moderirali.

Združenje je izreklo pohvalo novinarjem in urednikom informativnega programa TV Slovenija za profesionalno ravnanje v predvolilnem času, ne velja pa takšna ocena za druge programe, razlog za to je tudi vključitev posameznikov v predvolilne prireditve, ki so potekale v letu pred volitvami in očitni primeri kršenja načel, ki so bila določena za ravnanje v predvolilnem času, ko je pri predstavljanju posameznikov nujno upoštevati vlogo, ki jo imajo kot kandidati ali sicer aktivni udeleženci kampanj.

V združenju pričakujemo, da bo vodstvo javnega zavoda pojasnilo, da je nastopanje za stranke (pa naj bo plačano ali iz prepričanja) skregano s etičnimi normami, ki zavezujejo ustvarjalce programom javne televizije. Pričakujemo pa tudi, da bodo pojasnili, zakaj niso že ukrepali, da bi to preprečili in kaj bodo storili, da bodo standardi ravnanja v predvolilnem času poslej veljali za celotni javni zavod.

V Združenju smo začudeni, ker se je Radiu Slovenija – kot še številnim medijem – zgodilo, da so povsem napačno predstavljali vsebino pomislekov o izvedbi volitev, ko so poročali in govorili o zahtevah po ponovnem preštevanju glasovnic, česar nihče ni zahteval. Spora o tem, da so volilni organi pravilno preštevali, ni bilo. Preprosto preverjanje bi pokazalo, da gre za zahteve po ponovitvi glasovanj na nekaterih voliščih, zaradi napak pri postopku izvedbe glasovanja. Od javnega medija pričakujemo, da bo znal preveriti informacije in dejstva in da ne bo ponavljal napak polrumenih komercialnih medijev in da se bo, če se napaka njegovim novinarjem in voditeljem zgodi, tudi opravičil poslušalcem. (p.j.)

Ljubljana, 06.10.2008