Združenje novinarjev in publicistov
Izjava Nacional mediji natisni
Združenje je zgroženo ob brutalnem umoru Iva Pukanića, direktorja in lastnika tednika Nacional iz Zagreba in Nika Franjića, vodje trženja v tej medijski hiši. Hrvaškim novinarskim kolegom izražamo solidarnost in podporo. Gre za enega najhujših napadov na predstavnike medijev v hrvaški zgodovini, storjenega zgolj nekaj mesecev po pretepu Duška Miljuša, urednika in novinarja hrvaškega dnevnika Jutarnji list. Slednji je pisal o gospodarskem in organiziranem kriminalu. Ob tragičnih dogodkih v sosednji državi znova opozarjamo, da slovenski organi pregona niti sedem let po poskusu umora Mira Petka, tedaj novinarja Večera, niso odkrili ne storilcev  in ne naročnikov obračuna z novinarjem. Tudi Petek je pred napadom dolga leta pisal o gospodarskem kriminalu, v katerega so bili vpleteni nekateri vidnejši gospodarstveniki in politiki iz zasebnih in državnih podjetij.

Združenje ugotavlja, da podatkov o podobnih primerih fizičnega nasilja nad uredniki in novinarji v Sloveniji v zadnjih letih sicer ni, a opozarja na povečevanje pritiskov na novinarje in urednike. Po naglem disciplinskem postopku in odpovedi delovnega razmerja uredniku in novinarju zunanje politične redakcije na Dnevniku Igorju Mekini v teh dneh poteka podoben disciplinski postopek odpovedi delovnega razmerja tudi zoper urednika na Slovenskih novicah Bojana Budjo.

Združenje je v primeru Mekine opozorilo, da je časopisna hiša uporabila izjemno oster ukrep (odpoved delovnega razmerja), ki lahko ogrozi finančno eksistenco posameznika in njegove družine. Hkrati pa je bil to po dolgih letih prvi tak primer in to v časopisni hiši, ki je pred tem najbolj množično podpisovala peticijo Blaža Zgage in Mateja Šurca, odgovorni urednik Miran Lesjak pa jo je tudi osebno podprl z argumentom, da se zavzemajo za svobodo tiska.

Združenje opozarja, da k svobodi tiska sodi tudi profesionalna in socialna varnost novinarjev in urednikov.
Postopek zoper Budjo teče, ker ni objavil članka, ki ga kot urednik po profesionalnih standardih nikakor ne bi smel objaviti, saj je bil očitno lažniv. Združenje verjame, da bo uprava Dela ravnala drugače kot pred časom vodstvo Dnevnika in bo spodrsljaje v uredništvih odpravljala z boljšim vodenjem in ne z nepremišljenimi sankcijami. Še posebej, ker je pri Budji s strokovnega vidika nesporno, da je ravnal pravilno.

Hkrati združenje opozarja na ocene mednarodnih organizacij o svobodi tiska, ki kažejo na bistveno nižje uvrstitve Slovenije na lestvicah. V te ocene prej navedeni zaskrbljujoči dogodki še niso vključeni. Vsaj del politikov, ki v Sloveniji po parlamentarnih volitvah prevzemajo oblast, pa si je za prvi in nujni cilj postavil urejanje nacionalne televizije in nacionalne tiskovne agencije po svoji meri. Kar ni rešitev, temveč je vsakokratno lomastenje politikov po medijih, ki so v državni ali javni lasti, dejansko eden ključnih problemov.

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov

Peter Jančič
predsednik
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.