Protestna izjava zaradi razrešitve Bojana Travna natisni
Združenje novinarjev in publicistov je ogorčeno, ker je vodstvo družbe Pro Plus prekinilo pogodbo o sodelovanju Bojanu Travnu, odgovornemu uredniku informativnega programa Kanala A. Informativna oddaja Svet je bila svetovnonazorsko zelo uravnotežena,  z nekaterimi novinarskimi prispevki pa zelo kritična do aktualne vlade in vladajoče koalicije, zato je verjeti, da gre pri odstavitvi za politična ozadja.

Traven je že pred tedni opozarjal na pritiske vodstva medijske hiše, v ozadju pritiskov pa naj bi stala podobna politična struktura kot junija lani pri ukinjanju oddaje Trenja, ki jo je vodil Uroš Slak, zdaj eden od voditeljev oddaje Svet. Podobno kot so oddajo Trenja najbolj kritizirali vodilni funkcionarji stranke Zares, je v nedavnem intervjuju za Dnevnik prvak Zares in visokošolski minister Gregor Golobič televizijo Kanal A, ki predvaja oddajo Svet, uvrstil med »medijsko kanalazacijo« skupaj s tednikom Reporter, dnevnikom Finance in spletnim portalom Požareport.

Združenje novinarjev in publicistov opozarja, da se politični pritiski na medijske hiše stopnjujejo in da vplivni posamezniki iz ozadja skušajo disciplinirati medije, ki so kritični do aktualne vladajoče koalicije. S političnimi pritiski na medije, med katerimi sta tudi POP TV in Kanal A, se medijska svoboda v Sloveniji vse bolj oži.

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov

Igor Kršinar, predsednik