ZNP ima častno razsodišče natisni

Združenje novinarjev in publicistov je na občnem zboru 20. marca 2010 izvolilo svoje častno razsodišče, ki se bo v skladu s statutom odločalo o disciplinskih prekrških članov ter se opredeljevalo do profesionalnosti ravnanj medijev in objav v njih. Člani častnega razsodišča ZNP so Jože Možina, Alja Tasi, dr. Boštjan Turk, dr. Matevž Tomšič in Peter Colnar. Za vršilca dolžnosti tajnika združenja je bil imenovan Aleš Kocjan.

Objavljamo sklep upravnega sveta združenja iz 12. decembra 2009, po katerem novinarskemu častnemu razsodišču Društva novinarjev Slovenije odrekamo pravico, da razsoja o članih našega združenja.

Izjava ZNP v primeru razsodb častnega razsodišča Društva novinarjev Slovenije

Pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ugotavljamo, da je novinarsko častno razsodišče (NČR), organ Društva novinarjev Slovenije  in Sindikata novinarjev Slovenije, obravnavalo pritožbe zoper novinarsko delo dveh članov ZNP, Silvestra Šurle (Reporter) in Metoda Berleca (Demokracija). Na NČR so ju obsodili zaradi domnevne kršitve novinarskega kodeksa. Opozarjamo, da nobeno profesionalno novinarsko društvo ni upravičeno razsojati o novinarskem delu naših članov, saj to lahko storijo izključno organi ZNP, o morebitni odškodninski ali kazenski odgovornosti pa odločajo sodišča. Tudi ZNP ne obravnava prijav o domnevnih kršitvahnovinarskih standardov novinarjev, ki niso člani ZNP. Bomo pa strokovno preučili vsako prijavo zoper naše člane in v skladu s tem pozivamo vse novinarske organizacije, tudi Društvo novinarjev Slovenije, da nam na predlog naših članov, katerih delo bo začelo obravnavati NČR, te primere odstopijo v reševanje.

ZNP hkrati opozarja na problematično vlogo Društva novinarjev in njihovega častnega razsodišča pri uveljavljanju novinarskih standardov. Tako je na primer NČR pred kratkim zaradi domnevnega kršenja novinarskega kodeksa ob razkrivanju afere Ultra oziroma solastnika tega podjetja predsednika Zares Gregorja Golobiča, obsodilo novinarja TV Slovenija Mateja Hlebša. Slednji sicer ni član ZNP, toda pri obravnavi so pri NČR na čelu s predsednico Ranko Iveljo kršili svoja lastna pravila, saj so postopek izvedli, čeprav je proti Hlebšu podjetje Ultra že pred tem vložilo odškodninsko tožbo. V takšnih primerih pravila NČR obvezujejo, da razsodišče postopek sploh ne začne ali ga prekine do zaključka zadeve na sodišču. Tega pri NČR niso upoštevali, s čimer so resno škodili novinarju, saj bo Ultra na sodišču lahko svoj odškodninski zahtevek podkrepila tudi z obsodbo na NČR. Golobič medtem že javno izpostavlja to razsodbo.

O (ne)uveljavljanju osnovnih standardov novinarskega dela pri Društvu novinarjev pa priča primer novinarke TV Slovenija Mirjam Muženič, ki je neuspešno kandidirala na letošnjih evropskih volitvah na listi LDS in se skušala takoj zatem vrniti na delovno mesto v informativnem programu TVS. Šlo je poskus grobega izigravanja novinarskih standardov in kodeksa, ki takšna ravnanja zavrača. Predsednik DNS Grega Repovž je namesto obsodbe ravnanja Muženičeve ostro napadel vodstvo RTV Slovenija, ker neposrednega vdora politike v informativni program ni dovolilo. Oba omenjena primera dovolj nazorno kažeta, da DNS zastopa interese določenih politikov oziroma političnih strank, ne pa interese novinarjev in določb novinarskega kodeksa.

Združenje novinarjev in publicistov z zaskrbljenostjo spremlja podobne kršitve osnovnih novinarskih standardov pri DNS, ker škodijo ugledu celotne novinarske skupnosti v Sloveniji in uveljavljanju profesionalnih meril pri našem delu.

Upravni svet Združenja novinarjev Slovenije
Igor Kršinar, predsednik