Združenje novinarjev in publicistov
Izjava Združenja novinarjev in publicistov o osnutku Zakona o RTV Slovenija natisni

Združenje je na svojem letnem občnem zboru 20. marca 2010 sprejelo naslednjo izjavo:


ZNP je ugotavlja, da celoten predlog osnutka zakona ni primeren za nadaljno obravnavo zato od zakonodajalca pričakuje, da bo zakon umaknil iz naslednjih razlogov:


  • Sprejemanje zakona o RTV krši nujno hierarhijo pravnih aktov, saj bi predhodno moral biti sprejet zakon o medijih.

  • Pravno organizacijska oblika, ki jo predvideva osnutek je neobstoječa; je nevaren politični esperiment z zaposlenimi in javnostjo, ki plačuje RTV prispevek.

  • Osnutek, ki predvideva astronomske nagrade bodoči upravi RTV, razgalja, da bodo glavni motiv bodoče uprave, ki jo želi postaviti vladajoča politika, komercialni prihodki, ki pa se lahko povečajo le z nebrzdano komercializacijo programov. To je v popolnem nasprotju z evropskimi direktivami.

  • Način izbire oz. imenovanja svetnikov RTV kaže na neposredno namero vladajoče politike, da si v celoti politično, kadrovsko organizacijsko in medijsko podredi celoten zavod. Predlog tudi presenetljivo niža že sedaj obstoječe demokratične standarde zastopstva manjšin in civilne družbe v programskem svetu.

  • Nespodobna je namera zakonodajalca, da tretji televizijski program, namenjen poročanju iz parlamenta, ki je sedaj avtonomen, politično in ideološko olastnini s tem, ko ga podredi neposredno državnemu zboru. To je proti evropska in preddemokratična praksa.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.