Mobing na STA zaželen? natisni
Ljubljana, 10. julij 2009 - Potem ko je direktor STA Bojan Veselinovič na podlagi skonstruirane obtožbe izdal pisno opozorilo odgovornemu uredniku Borutu Mešku in mu zagrozil z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, se pritiski usmerjajo še na druge zaposlene. Pri tem aktivno sodelujejo kar nekateri novinarji tiskovne agencije, med njimi tudi podpisniki znamenite peticije 571 novinarjev, ki so jeseni 2007, leto dni pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, takratnemu premierju - kako ironično - očitali domnevne pritiske na medije.

Tako je novinar in eden bivših urednikov notranjepolitičnega uredništva na STA Aleksandar Mladenović izjavil, da namestnika odgovornega urednika Uroša Urbanije konec letošnjega leta "ne bo več na STA", in sicer zato, ker je politična opcija, ki naj bi ji pripadal Urbanija, "izgubila". Mladenović je to izjavil potem, ko je Urbanija kolegom sporočil, da se v decembru odpravlja na krajši dopust, ker z ženo pričakujeta otroka. Omenjeni novinar je svojo izjavo o domnevni politični neprimernosti Urbanije še "podkrepil" s sicer neresničnim obrekovanjem, češ da je namestnik odgovornega urednika član NSi, očital pa mu je tudi, da je bil kot študent aktiven v Samostojni akademski skupini (SAS). Za Mladenovića in njegove somišljenike na STA očitno to pomeni dovolj "utemeljen" razlog, da se novinarjem ali urednikom, ki skladno z njihovimi skonstruiranimi obrekovanji niso "glajhšaltani" s trenutno vladno garnituro, odpove delovno razmerje na STA.

O Mladenovićevih pritiskih je namestnik odgovornega urednika seznanil direktorja STA. Ker pa Veselinovič ni ukrepal, je kasneje to zahteval tudi odgovorni urednik Meško, saj gre po njegovem mnenju za mobing na delovnem mestu, ki ga zakonodaja prepoveduje, s čimer je novinar kršil pogodbo o zaposlitvi. Kljub temu, da gre po Meškovem mnenju za ravnanje, ki je med drugim tudi v nasprotju z ustavnimi normami (enakost pred zakonom, ne glede na politično ali drugo prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino, ob hkratni prepovedi diskriminacije na tej osnovi; načelo svobode dela - vsakomur je pod enakimi pogoji dopustno vsako delovno mesto),  ni znano, da bi direktor STA v zadevi sploh ukrepal. Od incidenta je minilo več kot mesec dni, kar je očiten znak, da Veselinovič tako ravnanje, čeprav je povsem nesprejemljivo tudi z vidika novinarskega kodeksa, tolerira.

ZNP za premislek premiera Pahorja o razrešitvi direktorja STA Veselinoviča