Združenje novinarjev in publicistov
Srbski mediji ovadeni zaradi vojnega hujskaštva natisni

Beograd, 8. julij 2009 - Slabi dve desetletji po izbruhu vojne na območju nekdanje Jugoslavije je Neodvisno društvo novinarjev Srbije (Nuns) vložilo kazensko ovadbo zaradi podpihovanja vojne proti osebam, ki so bile ob razpadu Socialistične federativne republike Jugoslavije bodisi na odgovornih položajih ali novinarji v nekaterih srbskih medijih. 

Po mnenju srbskega novinarskega društva so nekateri mediji v Srbiji med razpadom tedanje Jugoslavije ob koncu 80-ih in začetku 90-ih let 20. stoletja sprva bistveno prispevali k rasti medetnične nestrpnosti in sovraštva, kasneje pa so tudi neposredno služili vojni propagandi.

V novinarskem društvu menijo, da je "medijsko manipuliranje pri širjenju etničnega in verskega sovraštva preraslo v odkrito spodbujanje diskriminacije in sovraštva", s čimer so bile ustvarjene psihološke predpostavke za najbolj brutalno nasilje in zločine.  

Zato so vložili kazensko ovadbo proti tistim, ki "so s svojim vplivom in pomenom v medijskem prostoru in kot državna medijska podjetja vodili vojno propagando". Menijo namreč, da so "soodgovorni za vojno na območju nekdanje Jugoslavije, ki je povzročila ogromno materialno škodo in človeške žrtve ter najhujše vojne zločine".

Imena ovadenih društvo ne navaja, gre pa za osebe na odgovornih položajih ali novinarje na RTV Beograd in Novi Sad ter pri dnevnikih Politika, Večernje novosti in drugih.

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.