Protest članov programskega sveta RTV natisni

Ljubljana, 5.5.2009 - Direktor Radia Slovenije Vinko Vasle je z zapisom "O prvorazredni in drugorazredni RTV" odgovoril na kritike politikov vladne koalicije in predstavil svoj pogled na dogajanje v medijski skupnosti in politiki. Na razprave o domnevni »podfinanciranosti« javnega zavoda RTV v parlamentu pa se je po Upravnem svetu ZNP, ki je prejšnji teden potrdil izjavo "Je poslanstvo javne RTV res predvsem kultura?", odzvala še večja skupina članov programskega sveta RTV, ki opozarjajo, da izvršna oblast nima pristojnosti določanja programske politike javnega zavoda in da bi naj izjave podpisanih članov programskega sveta, ki so bile izrečene v javnem zavodu, ministrica za kulturo Majda Širca v parlamentu celo zlorabila.

Izjava članov Programskega sveta RTV Slovenija

Podpisani člani Programskega sveta RTV Slovenija z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se politični pritisk aktualne oblasti na RTV Slovenija stopnjuje, kljub temu, da je vodstvo na seji odbora za kulturo dne 7. in 15. aprila natančno in dokumentirano odgovorilo na postavljena vprašanja in na domnevne negospodarne odločitve v preteklem proračunskem letu in z uradnimi podatki dokazalo, da za kulturno umetniške vsebine namenja več denarja kot v prejšnjem mandatu.

V zadnjem nastopu ministrice za kulturo ge. Majde Širca v Državnem zboru (DZ) je bila instrumentalizirana tudi izjava članov programskega sveta izpred nekaj tednov. Izkoriščanje pobude za napad na vodstvo RTV je nedopustna manipulacija. Prav to vodstvo je uspelo hišo voditi brez izgub, za razliko od časov, ko so to hišo vodili ljudje iz političnih opcij, ki so v sedanjem trenutku najbolj glasne. Zgolj primerjava različnih obdobij in vseh poosamosvojitvenih vodstev RTVS lahko jasno pokaže, kdo je bil v tej hiši najbolj racionalen in hkrati programsko najmanj potraten. Zatečeno stanje na RTV Slovenija je sedanje vodstvo sprejelo s spoznanjem, da je v hiši preveč zaposlenih, da se premalo dela, da je preveč zunanjih honorarnih sodelavcev in da se je z denarjem upravljajo razsipno. Zahvaljujoč sposobnosti vodstva in odločnosti, se je hiša finančno konsolidirala, kadrovsko racionalizirala in kljub močni medijski konkurenci ohranila relativno dobro gledanost.  Ustvarila je znatno več programski presežkov na vseh področjih, ki bodo ostali trajna dediščina slovenske kulture.

V času tega vodstva je javna RTV izboljšala raven pluralnosti in rahljala politično enosmernost, ki je zaradi nedemokratične in tranzicijske dediščine v slovenskem medijskem prostoru še kako prisotna.

V Sloveniji se bohoti  gospodarska in socialna kriza. V istem dnevu, ko izgubi svojo službo več sto delavcev MIP-a, poteka celodnevna seja vladnega kabineta zaradi hudih trenj v vladi, sedanja koalicija pa se v parlamentu v več urni razpravi ukvarja z RTV Slovenija, zavodom, ki posluje pozitivno, ki ne odpušča delavcev in ki po vseh dostopnih podatkih izvršuje svoje javno poslanstvo. Očitno je ministrici, kot motorju seje DZ, bolj kot vse drugo pomembna ideološka čistka in nastavitev kadrov, ki bodo ustrezali njeni politični opciji, ne glede na uspešnost.

Člani programskega sveta ostro protestiramo proti  zlorabi DZ za obračunavanje z neodvisnim medijem v točki, ko so politiki, ministrica in nekateri poslanci posegali in vrednotili programe RTVS. Po veljavni zakonodaji je zato pristojen Programski svet RTVS, ki to svojo vlogo tudi opravlja, ministričino ravnanje pa pomeni neposredno vmešavanje politike v programe RTVS, kar našo državo vrača v smer totalitarne dobe, ko so bili mediji podrejeni politiki.

Sklep o izboljšanju položaja kulturno umetniških vsebin ne vidimo kot problematičen, saj sedanje vodstvo v primerjavi s prejšnjim znatno več sredstev namenja prav tem programom.

Glede zahteve ministrice oz. stranke Zares, da poslovanje RTVS pregleda tudi Računsko sodišče, sporočamo, da se vodstvo in Programski svet ne bojita institucije, ki mora v državi opravljati svojo zakoniti vlogo. Če pa Računsko sodišče dobi politični ukaz za preiskavo, potem se s tem v celoti postavlja pod vprašaj njegova neodvisna vloga.  Zato opozarjamo pred možnostjo zlorabe te državne institucije v politične namene, kot je to moč razbrati v primerih Filmskega sklada in medijskih razpisov. Če bo Računsko sodišče tudi v primeru RTVS  postopalo po političnem diktatu, se bo jasno pokazalo, da bo to le naslednja etapa v diskvalifikaciji in podrejanju RTVS politiki.

Podpisani (seznam je po abecednem redu) najostreje nasprotujemo politični menjavi vodstva in napovedujemo nadaljnje akcije, vse do internacionalizacije problema.  Predsednika V

vlade javno pozivamo, da se predvolilnih načel dosledno drži in da ustavi  neargumentirane napade na sedanje vodstvo RTVS.

dr. Elizabeta Bernjak

dr. Jana Bezenšek