Novinarji kandidirajo za SD, LDS in Zares natisni

Ljubljana, 10.4.2009 - Evropske volitve bodo zaznamovali novinarji, ki množično kandidirajo za stranke. Za SD kandidira dopisnica RTV iz Bruslja Tanja Fajon, za LDS dopisnica RTV iz Trsta Mirjam Muženič, za Zares pa nekdanja urednica Jane Bernarda Jeklin.

Ker je kandidatov na evropskih volitvah bistveno manj kot na parlamentarnih ali lokalnih, je število poskusov prehajanj novinarjev v strankarske vrste rekordno. Kandidatura Fajonove je nekoliko nerodna za javno RTV. Javnost bo namreč težko verjela, da novinarka, ki je še včeraj poročala o ravnanju vseh slovenskih evroposlancev, ravnala nepristransko in pošteno, če danes nenadoma kandidira za eno od teh strank. Povezave pa niso nove. Za LDS je bila na prejšnjih volitvah novinarka Mojca Drčar Murko izvoljena za evropsko poslanko. Med poslanci v slovenskem parlamentu pa je tudi nekaj nekdanjih novinarjev: Miro Petek (SDS), Roberto Battelli (narodnosti)... Med bolj znanimi novinarji, ki so lani kandidirali, a niso bili izvoljeni za poslance, je nekdanji odgovorni urednik Dela (zdaj upokojenec in mestni svetnik) Mitja Meršol.