Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o tožbi MOL toper Demokracijo

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je začudeno na tožbo, ki jo je zoper tednik Demokracija vložila Mestna občina Ljubljana. Tožba je nenavadna zato, ker občina v zadevi nima izkazanega pravnega interesa. Sporni članek je namreč govoril o županu Zoranu Jankoviću in podžupanu Janezu Koželju, kar v tožbi posredno priznava tudi sama MOL. Zato ocenjujemo, da gre pri tožbi predvsem za poskus utišanja in finančnega izčrpavanja časopisa, ki županu ni naklonjen, pod krinko in na račun MOL.

Zapisi v prispevku glede Jankovića in Koželja so mestoma morda res nekoliko trdi, a oba sta javna funkcionarja in sta kot taka podvržena strožjemu očesu javnosti, kot taka pa morata prenesti tudi več kritike. To izhaja iz številnih sodb sodišč, v katerih so javni funkcionarji tožili novinarje in medije.

Županu Jankoviću in podžupanu Koželju predlagamo, da se v primeru, da menita, da sta bila s prispevkom prizadeta, obrneta na Častno razsodišče ZNP, ne pa da svojo moč zoper novinarjev na občinske stroške prikazujeta na sodiščih. Ni namreč prav, da se za politično obračunavanje z ljudmi, ki mislijo drugače, troši denar davkoplačevalcev in Ljubljančanov.

Upravni odbor ZNP

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.