ZNP ostro obsoja Zemljaričev napad na ekipo POP TV

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja fizični napad nekdanjega načelnika SDV Janeza Zemljariča na novinarsko ekipo POP TV, medtem ko ga je ta želela vprašati o udbovskih umorih in njegovi vpletenosti vanje. Napad je toliko bolj nedopusten zato, ker ima Zemljarič še danes veliko vlogo v slovenski politiki in gospodarstvu.

Podpiramo vse novinarje, ki raziskujejo to mračno obdobje slovenske zgodovine, ki je v dobrih dveh desetletjih parlamentarne demokracije še vedno nismo uspeli razčistiti.

Žal pri tem raziskovanju tudi člani ZNP doživljajo politične pritiske in druge grožnje, celo s smrtjo. Pred kratkim je denimo udeleženec proslave na Dražgošah v kamere napadel vse, ki razkrivajo zločine SDV (Udbe) in ob tem za Planet TV izjavil: »Zdaj bi morala biti, zdaj, zdaj, in bi jih že pospravila.« ZNP v zvezi s tem poziva policijo in državno tožilstvo, da nemudoma ukrepata in opravita pogovor z zagovornikom totalitarnega nasilja.

Prizadetemu kamermanu POP TV tudi predlagamo, da zoper Zemljariča poda kazenski pregon, od policije pa pričakujemo, da se bo ustrezno odzvala.

Upravni odbor ZNP (23. 1. 2014)