Odziv ZNP na razpravo v Programskem svetu RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov smo ogorčeni, ker Programski svet RTVS na včerajšnji seji ni razpravljal o dogajanju v MMC. Po našem trdnem prepričanju je razprava o pogojih dela na spletnem portalu nacionalne RTV več kot nujno potrebna, saj so se po objavi tako imenovanega dosjeja MMC odnosi med ustvarjalci tega portala poslabšali. Na eni od njegovih zabav je skušal novinar fizično obračunati z drugim novinarjem zgolj zaradi tega, ker se ne strinja z njegovim razmišljanjem in pisanjem. Opozarjamo, da se po objavi tako imenovanega dosjeja MMC njegovi domnevni pisci niso ogradili od zapisane sovražne vsebine, generalni direktor RTVS Marko Filli pa jih je zaščitil in nekatere med njimi celo nagradil z redno zaposlitvijo.

V združenju se zato sprašujemo, kdo bo zaščitil novinarje, med katerimi so tudi naši člani, pred linčem nestrpnih kolegov ter ali imajo v javnem zavodu vsi novinarji enake možnosti do dela in zaposlitve ne glede na njihov spol, raso, vero, narodnost, politično prepričanje ali katero drugo osebno okoliščino. Zato od ustanovitelja javnega zavoda, državnega zbora, pričakujemo, da bo zagotovil z ustavo zajamčene pravice vsem novinarskim sodelavcem RTVS in razpravo opravil na seji enega izmed svojih delovnih teles. Združenje še enkrat poudarja, da je RTVS javni zavod in kot tak v lasti vseh državljanov, ki so tudi plačniki RTV prispevka, in da si ga ne more lastiti zgolj ena politična oziroma interesna skupina novinarjev ali katera koli vodilna ekipa.

Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 27. junija 2012

P. S. Izjava ZNP, v kateri smo pozvali PS RTVS, da opravi razpravo o MMC: