Zakon o STA bo blokiral delovanje agencije

Predlog zakona o Slovenski tiskovni agenciji, kot ga predlaga kulturno ministrstvo, bo namesto ureditve njenega statusa prinesel le blokado njenega delovanja.

Najprej je potrebno izpostaviti, da pri tako majhnem podjetju, kot je Slovenska tiskovna agencija, ministrstvo še dodatno povečuje birokratski aparat za samo delovanje agencije. To je skregano z logiko zmanjševanja birokratskega aparata, ki sicer velja v državi.

ZNP meni, da bi bilo precej bolj smiselno uvesti pri tako majhnem podjetju enotirni sistem upravljanja, kot ga poznajo tudi nekteri drugi mediji v Sloveniji. Racionalizacija upravnega dela agencije pa bi posledično pomenila več denarja za novinarje, ki imajo že tako ali tako mizerne plače.

Prav tako je argument ministrstva, da bi z večjo birokratizacijo dosegli večjo avtonomijo novinarjev in uredništva, popoln blef. Že v sedanjem sistemu se direktor agencije ne sme vmešavati v uredniško avtonomijo.

Toda ravno sedanji direktor Bojan Veselinovič je zaslovel po tem, da se je daleč največ vmešaval v pokrivanje in izbor dogodkov. Noben drug direktor v celotni zgodovini STA ni tako izrazito kršil novinarske avtonomije kot ravno sedanji. O tem, kako se je vmešaval v uredniško avtonomijo, kako je pritiskal na odločitve urednikov glede izbora pokrivanja dogodkov, priča za celo knjigo mailov.

Vlada bi seveda morala ob vsem tem ukrepati, pa kljub opozorilom ni. In če že ob tem ni ukrepala, bi morala seveda ukrepati ob dejstvu, da je Veselinovič agencijo tudi finančno oškodoval, ko je odpustil nekdanjega odgovornega urednika, nato pa bil prisiljen izplačati poravnavo.

Ker je pač Majdi Širca tedaj ustrezalo, da se direktor vmešava v uredniško delo agencije ne glede na finančne posledice. Vse za ceno: naredite mi to agencijo nazorsko čisto. In Veselinovič se je tega lotil več kot uspešno. Z metodo ideoloških čistk je odstrani nekoga, ki je drugače razmišljal.

Žal obstaja vtis, da je omenjeni zakon pisan prav na kožo zdajšnjemu direktorju agencije Bojanu Veselinoviču. Po predlogu zakona bo namreč novega direktorja moral imenovati omenjeni nadzorni svet, ker pa tega v DZ ne bo mogoče imenovati, bo to pomenilo, da bo lahko Veselinovič v. d. tudi več mandatov oziroma vsaj do spremembe zakona.

Prav tako se ZNP ne more strinjati, da naj se zakon sprejme, potem bomo pa videli, ali bo deloval ali ne. Res je, da številni ministri te vlade menijo, da smo državljani zgolj poskusni zajčki v njihovem laboratoriju. Toda vsaj ministrica Majda Širca bi se lahko naučila, da svojih eksperimentov ne more izvajati na zaposlenih v medijih.

S katastrofalnim porazom je izgubila že dva referenduma. V ZNP lahko samo upamo, da ne bomo čez nekaj mesecev brali podobnih izjav za Zakon o STA, kot je izjava poslanke Julijane Bizjak Mlakar (SD) pretekli teden za propadli zakon o RTV: »Zakon Širce o privatizaciji in komercializaciji RTV Slovenija je na srečo padel na referendumu.«

Še tak zakon pa seveda nikogar ne bo mogel reševati pred kazensko odgovornostjo za zlorabe, pa če obstajajo še tako dobre in prijateljske povezave.

Upravni svet

Ljubljana, 14. junij 2011