Borutu Mešku v spomin

Mineva eno leto, odkar je v ljubljanskem kliničnem centru umrl ustanovni član in tajnik Združenja novinarjev in publicistov Borut Meško. Svojo novinarsko kariero je začel konec osemdesetih let: najprej kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, nato pa je bil tri leta novinar Mladine, kjer je med drugim razkrival povojne poboje. Med drugim je delal tudi za TV Slovenija, dnevnik Republika, revijo Podjetnik, POP TV oziroma Pro Plus. Nazadnje je bil odgovorni urednik STA.

borut_meskoNovembra 2009 ga je novi direktor državne agencije Bojan Veselinovič razrešil s položaja odgovornega urednika in mu prekinil delovno razmerje. Že pred tem je moral zaradi nevzdržnih razmer v službi na daljši bolniški dopust. Prav v času, ko ga je Veselinovič odpustil, je bil na pregledih na onkološkem inštitutu in tam zvedel za hudo bolezen. Tako se je moral nekaj časa začeti zdraviti brez sredstev za preživljanje. Meško je zoper STA vložil tožbo na delovnem in socialnem sodišču, vendar žal ni dočakal konca mediacijskega postopka. STA je na podlagi poravnave Meškovi družini plačala znesek, ki bi ga urednik prejel, če ga Veselinovič ne bi odpustil.

Združenje novinarjev in publicistov je zaradi politično motiviranega šikaniranja in odpustitve Boruta Meška večkrat javno protestiralo in zahtevalo od premierja Boruta Pahorja, da razreši direktorja STA Bojana Veselinoviča. O tem smo opozorili tudi mednarodno javnost, ki smo jo redno obveščali o svojih poročilih o svobodi tiska v Sloveniji. Na svojega nekdanjega tajnika in ustanovnega člana se bomo prijatelji novinarji spomnili tudi na skorajšnjem občnem zboru Združenja novinarjev in publicistov, ki ga načrtujemo naslednji mesec.

Igor Kršinar