Združenje novinarjev in publicistov
ZNP podal pobudo za spremembe Kazenskega zakonika in zakona o medijih natisni

ZNP je danes, 18. decembra 2014, na ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za kulturo kot pristojna ministrstva podal pobudo za spremembo Kazenskega zakonika in zakona o medijih v delih, ki se nanašajo na kazenski pregon novinarjev in podeljevanje statusa samostojnega novinarja. Pobudo objavljamo v celoti.

 

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ministrstvu za pravosodje predlaga, da se s spremembami zakona iz Kazenskega zakonika izključi možnost kazenskega pregona novinarjev zaradi njihovega novinarskega dela, torej zoper novinarje naj ne bo mogoč kazenski pregon za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime (razžalitev, žaljiva obdolžitev, obrekovanje…). Za te primere namreč domnevni oškodovanci lahko vložijo odškodninske tožbe, sedanja kazenska grožnja novinarjem pa ni sprejemljiva z vidika možnih pritiskov na ustavno kategorijo svobode tiska in drugih oblik javnega obveščanja. Tovrstno dekriminalizacijo so že sprejeli v nekaterih drugih državah Evropske unije, med drugim v Veliki Britaniji in na Irskem.

Pri ZNP podpiramo nedavni predlog Društva novinarjev Slovenije za spremembo Kazenskega zakonika v delu, ki zdaj omogoča pregon novinarjev, ki objavijo tajne podatke. Varovanje tajnih podatkov je namreč dolžnost državnih organov in ne novinarjev, pri čemer pa mora biti novinarska objava tajnih podatkov v javnem interesu. Tudi če medij objavi tajne podatke, ki niso v javnem interesu, povzročijo pa oškodovanje določenih oseb, naj bo takšno ravnanje novinarjev dekriminalizirano, je pa lahko temelj za odškodninsko odgovornost. Predlagamo, da se iz kazenskega zakonika izključi kazenska odgovornost novinarjev za objavo tajnih podatkov.

Tretji predlog spremembe zakonodaje se nanaša na zakon o medijih. Ta v 22. členu določa, da se status samostojnega novinarja pridobi z vpisom v razvid samostojnih novinarjev pri pristojnem ministrstvu, po predhodnem mnenju registrirane strokovne organizacije novinarjev. O vpisu v razvid odloči pristojni minister. Ker gre za delovno pravni status, pri ZNP opozarjamo, da predhodno mnenje registrirane strokovne organizacije novinarjev ni potrebno, saj 22. člen zakona o medijih že določa pogoje za pridobitev statusa samostojnega novinarja. Izpolnjevanje teh pogojev izkazuje novinar z dokazili o novinarskem delu v medijih, vpisanih v razvid medijev, in drugimi dokazili, pri čemer je mnenje katerekoli novinarske organizacije o tem popolnoma irelevantno. Ministrstvu za kulturo zato predlagamo, da se s spremembo zakona predhodno mnenje novinarskih organizacij izključi iz določb o postopku pridobitve statusa samostojnega novinarja.

V skladu z navedenim vas pozivamo, da pripravite in na vladi predlagate zgoraj opisane spremembe zakonodaje, ki se dotikajo dela in statusa novinarjev.

 

Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.