Združenje novinarjev in publicistov
Poseg poslanca Zares v oddajo Radia Slovenija natisni
Ljubljana, 26. februar 20009 - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro zavrača politični poseg v avtonomijo uredništva Radia Slovenija, ki si ga je v torek, 24. februarja, privoščil poslanec vladne stranke Zares Ivo Vajgl. V oddaji Studio ob 17. sta gosta dr. Silvo Devetak iz mariborske pravne fakultete in hrvaški analitik Davor Gjenero razpravljala o slovensko hrvaških odnosih, nato pa je sredi oddaje v studio telefoniral Vajgl in kot politik izjemoma dobil besedo, čeprav oddaja ni bila kontaktna in se vanjo niso mogli vključiti drugi poslušalci.

Poslanec vladne stranke je ob tem celo diskvalificiral oba gosta, ki sta bila vabljena kot strokovnjaka, zaradi česar je eden izmed njiju potem protestno zapustil oddajo z obrazložitvijo, da so se takšni politični posegi v medije na Hrvaškem dogajali le v času Franja Tuđmana.

Gre za nesprejemljivo ravnanje vladajočega politika, saj ustvarja razmere, ko lahko vsak politik, ki mu ni všeč vsebina oddaje, s pozicije moči pokliče v studio in pove svoje mnenje. Opozoriti velja, da so nekateri politiki aktualne vladne koalicije že v preteklosti na podoben način pritiskali na vsebino oddaj na RTV, ob tem pa ministrica za kulturo Majda Širca, ki je pristojna tudi za področje medijev, že napoveduje spremembo sedanje ureditve javnega zavoda RTVS, s katero kot kaže ni zadovoljna. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zato poziva predsednika vlade in predstavnike vladnih strank, naj dosledno spoštujejo načela novinarske avtonomije ter zavrnejo ravnanje omenjenega poslanca vladajoče koalicije.

Ob tem vse novinarje pozivamo, naj novinarsko avtonomijo uveljavljajo in ne podlegajo pritiskom politikov.

Upravni svet ZNP

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.