Združenje novinarjev in publicistov
Globa za informacijo natisni
Ljubljana, 19.2.2009 - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ocenjuje, da je ukrep inšpektorata za notranje zadeve, ki je za kršitev volilnega molka razglasil pogovor s psihologom Bogdanom Lešnikom, objavljen dan pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami v časniku Večer in časopisu naložil globo, primer kršenja temeljnih načel, na katerih temeljijo moderne demokratične družbe, tudi Slovenija.

Zakon o volilni in referendumski kampanji povsem jasno določa, kaj je volilna propaganda, kdo jo sme voditi in financirati. Po zakonu je volilna propaganda dovoljena le organizatorjem volilne kampanje. Če to stori kdorkoli drug, ga lahko doleti globa. Objavljen novinarski pogovor nikakor ni tovrstna oblika predvolilne propagande, ki jo ureja zakon in za katero tudi zapoveduje, da ni dovoljena v času volilnega molka. Široko razumevanje volilnega molka, ki sega onkraj ustavnih načel o zagotovljeni svobodi medijev, pomeni, da bi morali dan pred volitvami ustaviti ves tisk in prepovedati vse druge medije, ki bi sporočali karkoli, kar bi bilo po vsebini in smislu povezano z volitvami: skoraj vsaka informacija in mnenje lahko vpliva na rezultat volitev. 

  

Če bo obveljalo razumevanja zakona, kot ga tolmači inšpektorat, bodo morali v prihodnje na dan volilnega molka tudi državljani paziti, da na delovnem mestu, v gostilni, soseščini ali celo pred svojimi najbližjimi ne omenjajo česarkoli, povezanega z politiko. V nasprotnem primeru jim grozi, da jih bodo državni inšpektorji oglobili, ker si drznejo leta 2009 javno govoriti o volitvah in političnih voditeljih.

ZNP opozarja, da številne demokratične države ne poznajo instituta volilnega molka niti za tiste, ki so udeleženci volilne kampanje, torej za stranke in politike, saj pomeni prekomerno omejitev svobode govora in združevanja, za katero ni razumnega razloga.

Težava organov pregona je, da črpajo iz nedemokratične tradicije nekdanjega političnega režima, ki ni temeljil na spoštovanju pravic in svoboščin posameznikov in je zatiral načelo svobode govora, združevanja in tiska. Ta tradicija je ostala globoko zakoreninjena v pravnih aktih in praksi.

Združenje nasprotuje tudi zakonski prepovedi objave javnomnenjskih raziskav v medijih v tednu pred volitvami, ker onemogoča volivcem, da bi izvedeli, kakšni premiki se dogajajo v političnem polju zadnje dni pred volitvami, kar vpliva tudi na njihovo odločanje in izzid volitev.  Neinformiranim volivcem je namreč s tem odvzeta možnost suverenega odločanja do trenutka, ko oddajo svoj glas.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.