Združenje novinarjev in publicistov
Odgovor na očitke Špele Stare (DNS) natisni
Generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare si je v sobotni prilogi Večera 12. aprila 2008 privoščila manipulacijo glede pred kratkim ustanovljenega Združenja novinarjev in publicistov. Med drugim je zapisala, "da so se tisti, ki niso več zmogli dialoga znotraj skupnosti, skozi katerega bi lahko naredili kaj pametnega za novinarstvo, raje odločili za delitev po nekakšni svetovnonazorski liniji." Resnici na ljubo nikogar med ustanovnimi člani, niti tistimi, ki se nam pridružujejo, nismo spraševali po svetovnonazorski pripadnosti, zato tega podatka nimamo. Če ga morda Staretova pozna, naj sporoči, kako je do njega prišla.

Večer: »Politika in lastniki medijev si želijo skreganih novinarjev«
Sobota, 12. april 2008

Izjava Špele Stare, generalne sekretarke v Društvu novinarjev Slovenije, v Večeru o delitvah v novinarskih vrstah, in o »uravnoteženih« novinarskih društvih:

"Vprašal si me tudi po mnenju o nedavnih delitvah v novinarskih vrstah in ustanovitvi novinarskega združenja. Načeloma menim, da vsak lahko ustanovi svoje društvo in da več, ko je organizacij, ki se ukvarjajo s promocijo profesionalizma, kakovosti in etike v novinarstvu, boljše je. Politika in vodilni na RTVS so nad razvojem dogodkov nedvomno navdušeni. RTVS lahko prispevke o novinarstvu, politika pa novinarske peticije, zdaj primerno uravnoteži. Kljub temu pa mi je osebno žal, da je prišlo do tega. Nedvomno drži, da smo združeni močnejši. Politika in lastniki medijev si želijo skreganih novinarjev, ki ne znajo solidarno podpreti svojih kolegov, ki en drugemu ne zaupajo številk iz svojih pogodb, ki se ne znajo dvigniti nad osebne zamere. Zdi se mi, da so se tisti, ki niso več zmogli dialoga znotraj skupnosti, skozi katerega bi lahko naredili kaj pametnega za novinarstvo, raje odločili za delitev po nekakšni svetovnonazorski liniji. Mislim, da je novinarstvo le eno, zavezano profesionalnim standardom in etiki, resnicoljubnosti, ki opravlja svojo zavezo do javnosti. Kadar je takšno, je popolnoma nepomembno, ali je levo ali desno, rdeče ali zeleno (no, zeleno v smislu ekološko mi je všeč), naše ali vaše. Kot vidiš, me idealizem še ni zapustil."

 

Odgovor tajnika ZNP Igorja Kršinarja na izjave generalne sekretarke Društva novinarjev Slovenije Špele Stare:

Generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare si je v sobotni prilogi Večera privoščila manipulacijo glede pred kratkim ustanovljenega Združenja novinarjev in publicistov. Med drugim je zapisala, "da so se tisti, ki niso več zmogli dialoga znotraj skupnosti, skozi katerega bi lahko naredili kajpametnega za novinarstvo, raje odločili za delitev po nekakšni svetovnonazorski liniji." Resnici na ljubo nikogar med ustanovnimi člani, niti tistimi, ki se nam pridružujejo, nismo spraševali po svetovnonazorski pripadnosti, zato tega podatka nimamo. Če ga morda Staretova pozna, naj sporoči, kako je prišla do njega. Kot smo zapisali v ustanovni izjavi Združenja novinarjev in publicistov, smo odprti za novinarje in publiciste, ne glede na svetovnonazorsko in politično pripadnost. Novo združenje smo ustanovili med drugim tudi zato, ker ne želimo predalčkanja in etiketiranja novinarjev po svetovnonazorski pripadnosti. Ker smo večkrat opozarjali, da se društvo novinarjev, namesto izključno z novinarstvom, ukvarja tudi spolitiko in pri tem zastopa zgolj stališča ene politične opcije, smo se odločili za ustanovitev novega združenja novinarjev, v katerem so tudi publicisti. Podobno kot Staretova tudi mi prisegamo na solidarnost med novinarji, zato nas je presenetilo, ker Društvo novinarjev Slovenije še vedno ni podprlo novinarskega kolega Igorja Mekine, ki je bil zaradi spora v zvezi z objavo članka v Dnevniku odpuščen, in da se društvo še vedno ni  odzvalo na sporno imenovanje nekdanje piarovke Patricije Šašek za namestnico odgovornega urednika Slovenskih novic. Težko verjamemo, da je novinarskemu društvu vseeno, če je za drugega človeka najbolj branega dnevnika imenovana oseba brez ustreznih novinarskih in uredniških izkušenj, brez javnega razpisa in izključno po politično-kapitalski navezi. Društvo novinarjev prav tako ni protestiralo, ko je uprava družbe Delo nezakonito premestila nekdanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika Maga Silvestra Šurle na brezplačnik Total tedna, potem ko se ni uklonil kapitalsko-političnim pritiskom predstavnikov lastnika časopisne hiše na uredniško politiko Maga. Za razliko od novinarskega društva je združenje protestiralo proti ukinjanju medijskega pluralizma z uredniškimi spremembami v medijskih hišah, zlasti pa z menjavo uredniške politike na Magu. Razumljivo je, da se nekateri novinarji ne moremo identificirati z dejanji društva novinarjev pod vodstvom Grega Repovža. Za razliko od društva novinarjev bomo na občnih zborih vse organe združenja volili neposredno. Zato je vsekakor dobrodošla tudi izbira med novinarskimi organizacijami.

Igor Kršinar, tajnik Združenja novinarjev in publicistov


(Na zahtevo uredništva Večer je bila močno okrnjena različica odgovora tajnika ZNP objavljena v sobotni prilogi Večera, 19. aprila 2008, na 54. strani:
 
"Generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare je v zvezi s pred kratkim ustanovljenim Združenjem novinarjev in publicistov izjavila, 'da so se tisti, ki niso več zmogli dialoga znotraj skupnosti, skozi katerega bi lahko naredili kaj pametnega za novinarstvo, raje odločili za delitev po nekakšni svetovnonazorski liniji'. Ker nikogar med člani nismo spraševali po svetovnonazorski pripadnosti, tega podatka nimamo, če ga morda Staretova pozna, pa naj sporoči, kako je prišla do njega. Kot smo zapisali v ustavnovni izjavi Združenja novinarjev in publicistov, smo odprti za novinarje in publiciste, ne glede na svetovnonazorsko in politično pripadnost.")

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.