ZNP zavrača predlog za ustanovitev Medijske zbornice natisni

Združenje novinarjev in publicistov zavrača predlog za ustanovitev Medijske zbornice, ker bi bila predlagana obvezna včlanitev vanjo v nasprotju s temeljno ustavno pravico do svobodnega združevanja. V nasprotju z ustavno pravico do svobode izražanja, govora in tiska je tudi predlog, da bi takšna Medijska zbornica imela javna pooblastila pri odrejanju, kdo bo smel opravljati poklic novinarja in druge medijske poklice ter kateri izdajatelji medijev bodo smeli delovati v Sloveniji. Predlog spominja na težnjo po totalitarnih časih, ko je ozka politična skupina odločala o tem, kdo je lahko opravljal poklic novinarja in kakšne medije so lahko državljani brali, poslušali ali gledali.

Za razliko od novinarskih aktivov, ko so pred tedni predstavili svojo izjavo, Sindikat novinarjev Slovenije kot uradni avtor ideje o Medijski zbornici, pred javno predstavitvijo pobude ni niti vprašal za mnenje ali morebitne pripombe Združenja novinarjev in publicistov. Namesto tega jo je predstavil na tiskovni konferenci skupaj z ministrico za kulturo Majdo Širca in ljubljanskim mestnim svetnikom Liste Zorana Jankovića Mitjo Meršolom. Slednji je tokrat nastopil v funkciji predsednika Mednarodnega medijskega centra in se kljub vstopu v politiko še vedno javno predstavlja kot novinar, čeprav novinarski kodeks nalaga, da novinar ne sme biti aktiven v politiki.

Povsem nerazumljivo je še, da si Sindikat prizadeva, da Medijsko zbornico zaukaže država z zakonom, kar je v popolnem nasprotju z javnimi zahtevami, da se politika umakne iz novinarstva. Še več, ustanovitev tovrstne Zbornice bi slovensko novinarstvo le še bolj monopoliziralo in naredilo še bolj odvisnega od političnega vpliva.

Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik