Izjava ZNP ob ukinitvi soglasja novinarjev Dnevnika natisni

Združenje novinarjev in publicistov je zaskrbljeno in razočarano nad odločitvijo skupščine delničarjev Dnevnika, da se iz statuta umakne določba o obveznem soglasju novinarjev pri imenovanju odgovornega urednika časopisa. Gre za ukinjanje pravice, ki je povečevala stopnjo novinarske avtonomije v mediju, kar pomeni, da se bo ta po statutarnih spremembah zmanjšala.

To pravico novinarjem ukinja in odreka leva politična opcija oziroma njena skupina, ki jo pooseblja prvak Zares Gregor Golobič, ki ima sicer polna usta medijske svobode in demokracije. Znano je, da lastnik družbe DZS, ki večinsko obvladuje časopisno družbo Dnevnik, Bojan Petan spada v politični krog Gregorja Golobiča. V času, ko je bil Golobič generalni sekretar oziroma predsednik sveta LDS, je bil tudi Petan funkcionar te stranke; med drugim je bil občinski svetnik in predsednik LDS v Brežicah.
Zadnji dogodki na Dnevniku kažejo, da stranka Zares ne zaupa več niti novinarjem, ki so bili že doslej bolj naklonjeni levi kot desni politični opciji, in da želi imeti popoln nadzor nad mediji. Večja novinarska avtonomija, na katero se aktualno sklicujejo v primeru sprejemanja novega zakona o RTVS, se tako kaže kot zares velika laž Gregorja Golobiča in njegove ministrice za kulturo Majde Širca.

Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik

Na izjavo Združenja novinarjev in publicistov se je odzvala poslanska skupina Zares: "V PS Zares težko razumemo patološke obsedenost ZNP s stranko Zares in Gregorjem Golobičem. ZNP bi moralo vedeti, da stranka Zares nima in ne more imeti nikakršne vloge pri odločanju skupščine delničarjev Dnevnika."

Kdo je torej patološko obseden s kom: novinarji s stranko Zares ali prvak stranke Zares z mediji in novinarji?

Za lastninjenje Dnevnika je bilo ključno leto 2002, ko je finančno ministrstvo pod vodstvom Toneta Ropa (takrat LDS) prodalo delež odškodninske družbe pod mizo in pod ceno (torej brez javnega razpisa) družbi DZS. Da je šlo za politično kupčijo, je razvidno tudi iz tega, da je Bojan Petan ves ta čas nastopal kot vidni član LDS; med drugim je bil tudi občinski svetnik LDS v Brežicah in predsednik občinskega odbora te stranke. V istem obdobju je bil glavni kadrovik v stranki LDS Gregor Golobič, ki je bil v devetdesetih letih generalni sekretar, po letu 2002 pa predsednik sveta stranke. S sedanjim prvakom stranke Zares Petana druži tudi podjetniško partnerstvo v družbi Margento storitve, v kateri ima DZS 40 odstotni delež, 60 odstotni pa Margento, ki je hčerinska družba Ultre. Povezava med Gregorjem Golobičem in Bojanom Petanom je torej več kot očitna.

Spremembe statuta je na skupščini delničarjev Dnevnika predlagal in v sodelovanju s povezanimi družbami in avstrijsko družbo Stryria potrdil največji lastnik Dnevnika, družba DZS, ki jo vodi Bojan Petan. DZS je namreč 51-odstotni lastnik Dnevnika, skupaj s povezanima družbama DZS Mediji in Delo prodaja pa obvladuje več kot 61 odstotkov časopisne družbe; drugi največji lastnik Styria ima nekaj več kot 25 odstotkov delnic Dnevnika.

Uprava časopisne družbe Dnevnik pod vodstvom Branka Pavlina je sicer za novega v. d. odgovornega urednika imenovala Zlatka Šetinca, ki se sicer že tri desetletja izmenjuje na položajih odgovornega urednika Nedeljskega Dnevnika in Dnevnika. Po odstopitvi Alija Žerdina je druga največja slovenska časopisna hiša že več kot štiri mesece brez odgovornega urednika, uprave pa ni prepričal nihče med prijavljenimi tremi kandidati.

Igor Kršinar