Združenje novinarjev in publicistov
Granda pozval Pahorja, naj preuči pristojnost Širce natisni
Ljubljana, 17. avgusta 2009 - Predsednik programskega sveta RTVS Stane Granda v odprtem pismu premieru Borutu Pahorju omenja kulturno ministrico Majdo Širca, ki je na svoji spletni strani RTVS označila za javno hišo. Čeprav njena stališča ne odražajo uradnih stališč ministrstva, pa Granda poziva premiera, naj ponovno preuči ministričino pristojnost za nadaljnje vodenje resorja. 

Ministrica za kulturo je  na svoji spletni strani o direktorju TV Slovenija Jožetu Možini med drugim zapisala, da "se ji mrakoben um televizijskega direktorja počasi že smili". Vidi ga, "kako odhaja spat in se mu pred očmi prikazujejo nekakšne Zaresne more, slutim ga, kako odhaja v posteljo s sulico in nakovalom v roki in čutim ga, kako se znoji, ko se v sanjah bori s svetlimi silami, ki sproti topijo njegov spomenik".

V pismu je Granda poudaril, da je RTVS zavod najvišjega kulturnega pomena, ministrica pa ga kljub temu označi za javno hišo. "Če jo pesti dejstvo, da aktualni direktor ni po njeni volji, ji nihče ne daje pravice, da bi se spustila na raven najnižjega primitivizma, saj s tem žali nekaj tisoč zaposlenih ali drugače povezanih s to ustanovo," piše Granda. Predsednik programskega sveta RTVS sprašuje predsednika vlade, ali še verjame, da je "po takem žolčnem izlitju mnenja o RTVS, po besednem linču ob pozno spomladanskem nastopu v parlamentu, po nedavnem izreku kazni preko medijskega inšpektorja, po sodnem pregonu novinarjev in urednikov TVS s strani njenega strankarskega predsednika, po zgodovinskem izreku odstopljenega nadzornika in simpatizerja Zaresa, češ da je potrebno 'to bando razgonit, samo kako jo bomo razgonil'," še prisotno ozračje neobremenjenega in od osebnih antipatij neokuženega obravnavanja RTV Slovenija?"

Toliko sovražnega govora se v tako kratkem času po mnenju Grande še ni streslo na javni zavod oziroma njegove zakonite predstavnike. Zato predsednika vlade poziva, naj stori nekaj za korektno obravnavanje RTVS, tudi kritično, "nikakor pa ne več z negativno pristranostjo, da ne rečemo sovražno".

"Dotlej bo težko vzpostaviti pogoje za normalno sožitje med zavodom RTV Slovenija in pristojno ministrico," v pismu predsedniku vlade še navaja Granda.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.