Združenje novinarjev in publicistov
Tožilstvo zahteva preiskavo zoper finskega novinarja natisni

Ljubljana, 15. julija 2009 - Ljubljansko okrožno tožilstvo je zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda 1. junija na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve nekdanjega premierja Janše v oddaji finske javne televizije YLE, ki je bila objavljena septembra 2008, tik pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami. Gre za dve kaznivi dejanji po 2. in 1. odstavku 171. člena kazenskega zakonika. Novinar Berglund je bivšega predsednika vlade obtožil, da je v povezavi z naročilom osemkolesnih oklepnikov finskega orožarskega koncerna Patria prejel podkupnino.

Berglund ni presenečen zaradi tožb, se pa namerava v bližnji prihodnosti izogibati potovanjem v Slovenijo, ker je prepričan, da bi ga prijeli. "Na srečo me Finska ne namerava poslati tja na zaslišanje," je po poročanju YLE izjavil Berglund.

Bivši premier Janša je predlog za kazenski pregon zoper Berglunda vložil zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve po členu 171/I in 171/II in III Kazenskega zakonika. 

"Ravnanje Magnusa Berglunda predstavlja klasično obliko protipravne in kaznive žaljive obdolžitve, ki jo je storil novinar brez predložitve dokazov za hude lažnive obdolžitve in ob očitnem kršenju temeljnih načel dolžne novinarske skrbnosti," so oktobra 2008 sporočili iz odvetniške pisarne Zidar&Klemenčič. "Ravnanje Magnusa Berglunda predstavlja klasično obliko protipravne in kaznive žaljive obdolžitve, ki jo je storil novinar brez predložitve dokazov za hude lažnive obdolžitve in ob očitnem kršenju temeljnih načel dolžne novinarske skrbnosti," so prepričani v odvetniški pisarni.

Mariborski Večer je 16. marca 2009 objavil, da so po pisanju finskega novinarja Mikka Niskasaarija  "novinarji, odgovorni za oddajo MOT javne finske televizije YLE, v kateri so tik pred slovenskim parlamentarnimi volitvami obtožili podjetje Patria podkupovanja takratnega slovenskega premiera Janeza Janše, preklicali vse obtožbe, ki so jih izrekli proti Janši", medtem ko je direktorica programa televizije YLE te navedbe zanikala. Novinar Niskasaari je po poročanju Večera zapisal, da je producent oddaje Matti Virtanen dejal, da "je bila črka J v programu uporabljena zgolj zaradi dramatičnosti in ne zato, ker bi imeli dokaze".

Kot povzema Večer pisanje Niskasaarija, naj bi tudi direktorica prvega programa nacionalne televizije YLE Riita Pihlajamäki finskim novinarjem dejala, "da oddaja ni nikoli namignila, da bi bil Janša prejel podkupnino". Medtem je direktorica Pihlajamäkijeva za Večer pojasnila, da njihovo stališče ostaja enako in da ni komentirala ničesar o oddaji MOT ali Janezu Janši.

Večer omenja tudi, da se je kriminolog Johan Bäckman pritožil finskemu Svetu za množične medije zoper oddajo MOT. Svet je zavrnil tako pritožbo zoper oddajo kot pritožbo na odločitev sveta, ki jo je Bäckman podal po zavrnjeni pritožbi. Kot poročajo, Bäckman oddajo preganja in pravi, da velikokrat nedolžne ljudi obtožujejo marsičesa, med drugim naj bi obtožili tri Kurde, ki živijo na Finskem, da so teroristi, in Rusinjo, da pere denar za rusko mafijo.

"Z lažmi o podkupninah so grobo kršili novinarsko etiko in o tem imam tudi dokaze. Izjave, podane v oddaji, se ne ujemajo z izjavami, ki so jih novinarji in producent dali po oddaji. Producent Matti Virtanen je dejal, da nimajo nobenih dokazov o podkupovanju Janše, direktorica Riita Pihlajamäki pa mi je dejala, da v oddaji nikoli niso rekli, da je Janša prejel podkupnino. Spremenili so retoriko, češ da tega nikoli niso rekli," je po poročanju Večera dejal Bäckman. Po njegovih besedah "program bazira na lažeh, edina stvar, o kateri imajo dokaze, je, da je Patria v nekaterih državah pri poslovanju tudi podkupovala". Kot omenja časnik, imajo po Bäckmanovih besedah "YLE in novinarji oddaje MOT več masla na glavi in veliko več zagovorov na sodišču in obsodb zaradi klevetanja in blatenja imena, kot dejansko povedo".

 

Povezane teme:

Afera Patria: Kje so zdaj dokazi?

Odgovor ZNP na zmerjaško izjavo Liberalne akademije


 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.