ZNP, DNS in SNS v bran katalonski javni RTV natisni

Slovenske novinarske organizacije podpiramo avtonomno in neodvisno katalonsko javno RTV. Izražamo solidarnost s kolegi na katalonski javni televiziji TV3, javnem radiu in tiskovni agenciji, ki jim je španska vlada v soboto zagrozila z odvzemom samostojnosti. Zaposleni v omenjenih medijih so že napovedali, da ne bodo spoštovali vsiljenih navodil in vodstev, ki ne bodo imenovana po veljavnih postopkih in s podporo katalonskega parlamenta.

Opozarjamo, da javni mediji ne delujejo v imenu vlade, ampak v imenu javnosti. Prav zato je izrednega pomena, da se vodstvo in nadzornike imenuje po demokratičnih postopkih, ki ščitijo novinarje in medijske ustvarjalce pred političnimi pritiski. Politično obvladovanje javnih medijev je v svojem bistvu nedemokratično in nevarno za samo demokracijo. Napovedan grob poseg v neodvisnost javnih medijev bi pričakovali kvečjemu v kaki nedemokratični državi, ne pa od vlade članice Evropske unije. V primeru, da bo španska vlada politično prevzela katalonske javne medije, pričakujemo, da bo Evropska zveza novinarjev (EFJ) od Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta, kakor tudi od Sveta Evrope, zahtevala, da ukrepajo proti Španiji. Svoboda tiska in javnega izražanja je namreč ena temeljnih človekovih pravic in osnov evropskega povezovanja.

Društvo novinarjev Slovenije

Sindikat novinarjev Slovenije