Združenje novinarjev in publicistov
Izjava o noveli zakona o dostopu do informacij javnega značaja

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) že več let opažamo, da imajo novinarji pri pridobivanju informacij javnega značaja včasih izjemne težave. Zakonodaja glede tega ni najbolj ustrezna, saj so roki, do katerih mora javni uslužbenec novinarju odgovoriti na vprašanje, predolgi. Posebej skrbi tudi to, da iz nekaterih inštitucij, ki praviloma odgovarjajo na zadnji dan zakonskega roka, informacije po neuradnih kanalih kar kipijo. Zato imajo nekateri mediji obsodbe prej v rokah kot sami obtoženi.

Birokratizem nekaterih javnih uslužbencev, ki ovira tudi medijsko svobodo, pa sedaj dobiva še vodo na mlin. Vlada namreč predlaga določbo, po kateri bi lahko javni organ državljanom in novinarjem poleg materialnih stroškov, ki jih ima s pripravo informacije javnega značaja (kopiranje ipd.), zaračunal tudi delovne ure, ki jih javni uslužbenci porabijo za pripravo informacij. Temu v ZNP odločno nasprotujemo, saj gre za dodatno (finančno) omejevanje pridobivanja informacij javnega značaja. Javni uslužbenci so za svoje delo plačani že zdaj, in sicer iz javnih sredstev, zato dodatno plačilo za njihovo delo ni potrebno. Država bi se morala truditi, kako postati bolj prijazna in dostopna do svojih državljanov, ne pa, da se obdaja še z večjimi administrativnimi okopi.

Državljani, ki plačujejo davke in tudi delovanje javnih organov, imajo pravico vedeti, kaj se z njihovim denarjem dogaja. V njihovem imenu to počnejo tudi novinarji. Paradoksalno je, da bi morali za to še enkrat plačati.

ZNP se strinja z zahtevami organizacije Transparency International, katere slovenska podružnica je že protestirala zoper nove pristojbine. Zato poziva pristojne, naj še enkrat premislijo in zakonodajo spreminjajo le v prijazno do državljanov.

Upravni odbor ZNP (1. 10. 2015)

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.