Združenje novinarjev in publicistov
ZNP o kazenskem postopku zoper Mitjo Lomovška

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) smo neprijetno presenečeni nad dvema dogodkoma, ki se tičeta tako pravosodja kot novinarske svobode. Eden od teh se nanaša na zadevo Baričevič. Kot je znano, je tožilstvo zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik vložilo obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil. Očitajo ji zlorabo uradnega položaja, ker naj bi novinarju posredovala tožilski dokument iz afere Baričevič. Pri tem se je tožilstvo spravilo tudi nad novinarja Mitje Lomovška, ker je od tožilke Dragice Kotnik pridobil dokument in ga objavil. Na tej podlagi mu tožilstvo očita napeljevanje h kaznivemu dejanju, ker je objavil tožilski predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov - iz njega namreč izhaja, da so kriminalisti na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so trije bulmastifi do smrti obgrizli lastnika Saša Baričeviča, našli sledove takrat neznane krvi. Gre za pomemben dosežek v raziskovalnem novinarstvu glede na to, da so bili v omenjeno afero vpleteni vplivni pripadniki elite, kar so hoteli državni organi prikriti pred javnostjo.

Pri vsem tem pa je najbolj škandalozno, da se je tožilstvo spravilo nad novinarja z očitkom »napeljevanja h kaznivemu dejanju«, kar pomeni zelo nevaren precedens in povsem sporno prakso, usmerjeno proti raziskovalnemu novinarstvu. Po novem je tako vsak poskus pridobivanja dokumentov »napeljevanje h kaznivemu dejanju«, kar hkrati pomeni velik udarec medijski svobodi v Sloveniji! Torej, če se novinar hoče izogniti kakršnemukoli pregonu, sploh ne sme poskusiti, da bi prišel do dokumentov, ki so zanimivi za javnost in ki bi mogoče potrjevali njegovo zgodbo.

Obenem pa smo v ZNP neprijetno presenečeni tudi nad razpletom tožbe Urške Čepin proti novinarju Bojanu Požarju. Kot je znano, je slednji objavil na svojem portalu Požareport posnetek erotične masaže, iz katerega je razvidno, da je erotično masažo opravljala prav ona. Kljub temu pa je bil Bojan Požar že pred letom dni po sojenju, ki je bilo zaprto za javnost, obsojen na denarno kazen sedem tisoč evrov, sodba pa je nedavno postala pravnomočna. Tožba je Požarja bremenila kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime oziroma raznašanje zadev iz osebnega in družinskega življenja, ki lahko škodijo časti in dobremu imenu, čeprav je šlo dejansko za poslovne aktivnosti Urške Čepin in čeprav gre za javno osebo.


Upravni odbor ZNP (2. 10. 2014)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.